8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialNatalia Intotero: Românii din Ucraina trebuie consultați asupra aplicării noii legi a...

Natalia Intotero: Românii din Ucraina trebuie consultați asupra aplicării noii legi a Educației

Vizita ministrului Natalia Intotero în Ucraina s-a desfășurat vineri și sâmbătă, informează Agerpres.

“Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităţilor istorice, susţinerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea ţării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţii române, punem accent pe menţinerea neafectată a dreptului la educaţie şi informare în limba română”, a punctat Intotero, conform unui comunicat de presă al Ministerului.

Ea a solicitat preluarea în totalitate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia, inclusiv cu privire la modificarea articolului 7 din Legea educaţiei din Ucraina.

“Comisia de la Veneţia recomandă consultarea efectivă a reprezentanţilor minorităţii în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a arătat ministrul. A evidenţiat, totodată, necesitatea de a fi continuate consultările cu reprezentanţii comunităţii româneşti în procesul de reformare a difuziunii publice.

Ministerul precizează că în prima zi a vizitei, demnitarul român s-a întâlnit la Cernăuţi cu guvernatorul regiunii, cu preşedintele Consiliului Regional şi cu viceprimarul oraşului.

Cu această ocazie, Natalia Intotero a propus cooperarea cu autorităţile locale şi regionale în vederea renovării şi amenajării Casei Memoriale “Aron Pumnul”. Ministrul a vizitat şcoala medie cu predare în limba română din Ostriţa-Mahala, unde a oferit elevilor mărţişoare şi ghiozdane cu rechizite şcolare.

În a doua zi a vizitei, ea s-a deplasat în Transcarpatia, unde a vizitat Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din regiune şi liceul cu predare în limba română “Mihai Eminescu” din Solotvino/Slatina. Natalia Intotero a avut o întrevedere cu primarul oraşului, pentru a discuta despre amenajarea şi dotarea în perioada următoare a Centrului de Informare al României din Solotvino.

De asemenea, a vizitat şcoala cu predare în limba română din Apşa de Jos, unde a participat la un festival cultural şi la expoziţia de mărţişoare realizate de copii din şcolile româneşti din regiune. Vizita în Transcarpatia s-a încheiat cu o întrevedere cu viceguvernatorul regiunii. În mod similar cu acţiunea din Cernăuţi, delegaţia MpRP a oferit ghiozdane cu rechizite şcolare, care vor fi predate în zilele următoare unor elevi români din regiunea Transcarpatia, prin Consulatul României la Solotvino.

În marja vizitei de lucru în Ucraina, cu sprijinul oficiilor consulare ale României, au fost organizate şi întâlniri ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Cernăuţi şi Transcarpatia. Cu acest prilej, oficialul român a prezentat calendarul de activităţi al MpRP pentru 2018 şi pachetul de măsuri adoptat de Guvernul României pentru susţinerea drepturilor la educaţie în limba română a membrilor comunităţii din Ucraina. Au fost discutate şi modalităţile optime de implementare a acestui pachet, situaţia actuală a minorităţii române din Ucraina, precum şi oportunităţi de participare la proiectele MpRP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă