4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialNegocieri între Ministerul Muncii și sindicate privind consumatorul vulnerabil și salariul minim

Negocieri între Ministerul Muncii și sindicate privind consumatorul vulnerabil și salariul minim

Potrivit unui comunicat, discuţiile cu partenerii sociali au vizat proiectul de act normativ privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, stabilirea unui mecanism predictibil pentru calculul salariului minim pe economie şi îmbunătăţirea relaţiei angajat – angajator prin debirocratizare şi creşterea competenţelor.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorului vulnerabil din sistemul energetic în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei, proiectul de act normativ discutat şi agreat cu confederaţiile sindicale şi patronale propune următoarele măsuri de protecţie socială: ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, suplimentul pentru energie şi interzicerea deconectării de la sursele de energie.

„Vom finaliza actul normativ pentru a proteja oamenii afectaţi de creşterile de preţuri, dar şi pentru a transpune directiva europeană care vizează exact sprijinirea categoriilor cel mai afectate. Partenerii sociali par să îşi fi dat acordul pe o formulă la care au contribuit şi pe care urmează să o prezint colegilor de cabinet”, a declarat ministrul Muncii.

Cel de-al doilea subiect abordat a vizat mecanismul de calcul al salariului minim. Ministrul Muncii a solicitat partenerilor sociali să propună variante de lucru astfel încât să existe o formulă credibilă de parteneriat. „Ne vom respecta angajamentul luat la sfârşitul anului trecut, de a avea o serie de întâlniri la finalul cărora salariul minim pe economie să fie stabilit în mod predictibil şi în acord cu partenerii sociali. Vă invit să ne facem un calendar sistematic de întâlniri pentru că avem de reglementat împreună cadrul în care, pe o perioadă mai lungă de timp, de cel puţin 4 ani, să stabilim salariul minim pe economie”, a transmis Raluca Turcan.

Un alt subiect care este în atenţia ministrului Muncii vizează îmbunătăţirea relaţiei angajat – angajator. În acest sens, demnitarul a rugat partenerii sociali să se gândească şi să propună soluţii pentru debirocratizarea relaţiei angajat – angajator, pentru creşterea ocupării în România şi pentru îmbunătăţirea pieţei muncii, în sensul creşterii competenţelor. „Sunt meserii care se practică la negru şi care pot fi scoase la suprafaţă? Pot fi simplificate procedurile dintre angajator si angajat? Îmi doresc să lucrăm împreună ca să îmbunătăţim relaţia angajat-angajator, astfel încât să creştem gradul de ocupare, să fidelizăm relaţia dintre angajaţi şi angajatori, să o simplificăm şi să găsim soluţii pentru creşterea competenţelor, pentru îmbunătăţirea calificărilor”, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă