Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nereguli la Direcția Silvică Mureș: prejudiciu de peste 2 milioane de lei din defrișări ilegale

Nereguli la Direcția Silvică Mureș: prejudiciu de peste 2 milioane de lei din defrișări ilegale

Peste 6.000 de metri cubi de lemn tăiați ilegal au fost descoperiți în urma controalelor efectuate în cadrul Direcției Silvice Mureș. Valoarea prejudiciului este de peste 2 milioane de lei.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Începând cu luna august, Corpul de Control al Ministrului, cu sprijinul inspectorilor gărzilor forestiere, a efectuat verificări amănunțite la Direcția Silvică Mureș, ca urmare a sesizărilor primite privind nereguli în activitatea acestei direcții silvice. Controalele au vizat activitatea întregii Direcții Silvice Mureș, precum și a celor 10 Ocoale Silvice din subordinea acesteia.
Concluziile raportului de control scot la iveală mai multe ilegalități de la unele ocoale silvice verificate în județul Mureș. Astfel, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 301.000 lei, și au fost constatate 28 de infracțiuni. De asemenea, au fost descoperite 4.706 cioate nejustificate, cu o valoare a materialului lemnos tăiat ilegal de 1,5 milioane de lei. Valoarea celor peste 2.800 de mc confiscați, este de 600.000 de lei.

„Având în vedere deficiențele majore constatate de echipa de control din cadrul
Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind activitatea Direcției Silvice Mureș și a
ocoalelor silvice din subordine, considerăm că managementul la nivelul Direcției Silvice
Mureș și al ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel, Sovata este unul defectuos. Încă de la
preluarea mandatului de ministru mi-am propus o schimbare de mentalitate și atitudine în cadrul instituțiilor din subordinea ministerului, iar cine nu acționează în interes public sau încalcă legea să răspundă de îndată pentru faptele sale. Misiunea noastră pentru
destructurarea rețelelor de tăieri și transport ilegal de material lemnos capătă consistență și nimeni nu va rămâne nepedepsit. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos!”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe.

Raportul de control va fi trimis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate constituie infracțiuni silvice, precum și alte tipuri de infracțiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals sau fals informatic. De asemenea, ministrul Costel Alexe va dispune Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA să analizeze aspectele prezentate în raport şi să ia măsurile legale care se impun față de persoanele responsabile pentru deficiențele constatate. În plus, Garda Forestieră Brașov va continua acțiunile de control în fondul forestier național administrat de Direcția Silvică Mureș.

Totodată, în perioada imediat următoare, Comisia de atestare a operatorilor economici
pentru activitatea de exploatare forestieră din cadrul MMAP va proceda la retragerea
certificatelor de atestare ale celor 10 agenți economici care au participat la tăierile ilegale de lemn, în pădurile administrate de Direcția Silvică Mureș.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...