6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialNeregulile găsite de Ministrul Sănătăţii la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Neregulile găsite de Ministrul Sănătăţii la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

“Din păcate, aşa cum am precizat, s-a produs un lung şir de eroari umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului.
De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu proleme psihice”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, aflat în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, spune că o altă greşeală a fost legată de faptul că medicii au pus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, încă un bărbat în pat cu acesta.

“La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ştefan, în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus <>. Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plăteşte legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ţinut o noapte”‘, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu se pune problema lipsei de personal, acesta fiind la nivelul minim prevăzut de lege, iar cele 45 de posturi aprobate în 2018 urmau să fie scoase la concurs. Motivul invocat de conducere pentru că nu au fost scoase la concurs până acum este că spitalul nu avea buget, acest lucru nefiind real, conform lui Pintea.

Ea a spus că în weekend sunt zece asistente la cele două secţii de psihiatrie, iar în timpul săptămânii patru-cinci.

“Nu s-au respectat prevederile din fişa postului şi nu putem să dăm vina pe sistem, sistemul suntem noi”, a spus Pintea.

Potrivit acesteia, “există şi o serie de greşeli manageriale”.

“Decizia este foarte clară pentru cei care nu au respecta fişa postului: Comisia de disciplină, dar şi plângere penală”, a mai spus Pintea.

Pintea a precizat că reprezentanţii conducerii spitalului de la Săpoca nu au făcut nicio solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea unei firme de pază, iar în statul de funcţii al acestui spital în 2016 erau 828 de posturi, iar acum sunt 873 de posturi.

“Deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă au fost scoase la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”, a afirmat Pintea.

Ea a adăugat că solicitările sindicatului de acolo au fost doar pentru sporuri salariale, nu pentru angajarea de personal.

Patru oameni au fost ucişi şi nouă răniţi grav, după ce un bolnav a intrat în sevraj şi i-a lovit cu un stativ de perfuzii. Atacatorul a sărit apoi pe geam şi a fost prins în curte de un poliţist.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă