7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialNote la Bac, schimbate radical după contestații

Note la Bac, schimbate radical după contestații

La nivel național au fost înregistrate și diferențe de patru puncte între nota inițială și de după recorectură, în urma depunerii contestației de către candidatul de la examenul național de Bacalaureat.

Iată câteva diferențe între notele inițiale și cele de după contestații, de la un centru de examen din apropierea Bucureștiului: 5, 45 – 6,80; 6,45 – 7,40; 6,95 – 8,40; 8.00 – 9,25; 8,45 – 9.00; 4,20 – 5,55; 6,45 – 7,75; 7,75 – 8,70; 7,40 – 8.00; 6,20 – 7.00; 6,70 – 7,45; 8,85 – 9,65; 7,70 – 8,30; 7,45 – 7,90; 6,10 – 7,40; 7,30 – 8,10.

Conform regulamentului examenului, nota de la o probă se modifică, după recorectare, urmare a înregistrării contestației candidatului, numai dacă diferența este de cel puțin 0,5 puncte (de exemplu, de la 9,5 la 10).

 

Metodologia examenului

Potrivit metodologiei, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) poate soslicita inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) demararea unor anchete, acolo unde se constată diferențe mari între nota inițială de la o probă scrisă a examenului de Bacalaureat și cea de după soluționarea contestației.

Metodologia examenului de Bacalaureat prevede: “Art. 82 – (1) Respectarea întocmai a metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate în această activitate. Încălcarea normelor prezentei metodologii constituie abatere disciplinară. Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor care le revin, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare, prin care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei.

(2) În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,50 puncte – în plus sau în minus – între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii sau, după caz, între nota obţinută în cadrul examenului de bacalaureat şi nota obţinută la reevaluările decise de comisia judeţeană sau de Comisia Naţională de Bacalaureat, inspectoratele şcolare analizează situaţia, în termen de 5 de zile de la primirea rezultatelor la contestaţii, respectiv la reevaluare. În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară, conform prezentei metodologii, pentru sancţionarea celor care se fac vinovaţi de comiterea abaterilor”.

Rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%, potrivit MEC.

Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă