Numărul are tarif normal, apelabil din toate rețelele pentru informarea consumatorilor și mai ales a sesizărilor în domeniul risipei și pierderilor alimenare.
Începând din acest an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 29 septembrie 2020 Ziua internațională de conștienizare asupra risipei și pierderilor de alimente.
Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, România și-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.
Risipă și pierderile alimentare pe lângă un impact asupra mediului care devine o problema tot mai strigentă a planetei, acest lucru duce și la o pierdere semnificativă a calității vieții cetățeanului.
“InfoCons de 10 ani lupta în continuu pe tema reducerii risipei alimentare atâta prin conștientizarea și educarea cetățenilor în calitatea lor de consumatori cât și a agenților economici pentru că întreg lanțul de la producție până pe masă consumatorului să poată fi monitorizat printr-o trasabilitate care pe lângă calitatea produselor să aducă și o reducere semnificativă a risipei agroalimentare,” a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
9 sfaturi pentru reducerea risipei alimentare de la InfoCons
1. Cumpără inteligent în cantități moderate!
· Nu faceți cumpărături atunci când sunteți înfometat;
· Gândiți-va bine înainte de a achiziționa produse la oferta de genul “2 la preț de 1”
2. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!
· Pâinea rămasă poate fi utlizata pentru crutoane;
· Resturile de la legume le poți transformă în concentrat de legume;
· Părțile neutilizate de la peste le puteți transformă într-o supă concentrată;
3. Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță!
· Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o lista de cumpărături;
· Înainte de a face lista de cumpărături verifică ce ai deja în casă;
· 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este din cazuă faptului că această se strică.
4. Cumpără legume și fructe care arată mai puțîn bine, deoarece au aceleași proprietăți!
· Multe legume și fructe sunt aruncate din cauza mărimii, formei sau culorii pe care le au, însă majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate având aceleași proprietăți că și cele cu aspect plăcut.
5. Planifică-ți porțiile!
· Cerealele cât și alte alimente își schimbă formă atunci când sunt preparate;
· Pentru carne, peste și alte legume utilizați propria palmă, pumn sau căuș al mâinii pentru cantitățile potrivite.
6. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!
· Folosiți casserole din sticlă sau oțel inoxidabil pentru păstrarea alimentelor;
· Nu păstrați legumele și fructele în saci de plastic închiși etanș;
· Folosiți etichete pentru marcarea produselor din congelator.
7. Citește eticheta și fă diferențe între: “„A se consumă de preferință înainte de….” “ și “A se consumă până la…..”!
· 40% dintre cetățenii europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs;
· “a se consumă până la…” – produse perisabile : carne, peste, salate gata preparate;
· “a se consumă de preferință înainte de..” produse congelate, uscate sau aflate în conservă.
8. Transformă deșeurile alimentare în compost !
· 40% din resturile alimentare din casă pot fi comostabile;
· Compostul făcut în propia casă este perfect pentru plantele din balcon.
9. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă !
· Dacă ați preparat prea multă mâncare o împărțiți în mai multe porții și o congelați pentru a o consumă ulterior;
· Invită-ți prietenii la masă;
· Foloseșți mâncarea rămasă pentru a o oferi colegilor a două zi.