19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialNumărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut

Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut

Foametea pare să fi crescut în toate zonele din Africa şi America de Sud, iar 821 de milioane de persoane – una din nouă – au suferit de foame în 2017, potrivit raportului global pe anul 2018 referitor la Starea securităţii alimentare şi nutriţionale.

În acelaşi timp, 672 de milioane de adulţi – mai mult de unu din opt – suferă de obezitate, în creştere faţă de 600 de milioane în 2014.

“Fără eforturi sporite, există riscul să ratăm îndeplinirea obiectivului global de eradicare a foametei până în 2030”, se precizează în raport, cu referire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de statele membre ONU în 2015.

Nivelul foametei pe plan global a crescut pentru al treilea an consecutiv, după un deceniu în care a înregistrat scăderi.

Creşterea variaţiilor de temperatură, precipitaţiile intense şi neregulate şi schimbările la nivelul anotimpurilor au afectat disponibilitatea şi calitatea hranei, spune cea care a redactat raportul, Cindy Holleman. “De aceea spunem că este nevoie să acţionăm acum”, precizează Holleman, economist în cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). “Doar pentru că ne îngrijorăm, situaţia nu se va îmbunătăţi, din contră, se va înrăutăţi”, a declarat aceasta pentru Thomson Reuters Foundation.

Anul trecut, aproape 124 de milioane de persoane din 51 de ţări s-au confruntat cu un nivel de criză al foametei, pe fondul conflictelor şi dezastrelor climatice, mai menţionează ONU.

Multe state în care există conflicte prelungite, printre care Yemen, Somalia, Sudanul de Sud şi Afganistan, s-au confruntat şi cu unul sau mai multe şocuri climatice, precum seceta şi inundaţiile, se mai precizează în raport.

Organizaţia Salvaţi Copiii a avertizat luni că 600.000 de copii din zone de conflict şi-ar putea pierde viaţa din cauza foametei extreme până la finalul acestui an, din cauza fondurilor insuficiente şi a blocării aprovizionării de către părţile beligerante.

Din cauza crizei alimentare, 2,3 milioane de persoane au părăsit Venezuela începând cu luna iunie, precizează ONU.

Accesul insuficient sau nesigur la hrană este unul dintre factorii care cauzează obezitatea, întrucât cei cu resurse financiare limitate optează pentru hrană procesată, mai ieftină, dar cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare şi zahăr, se mai precizează în raport.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă