6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialNumărul victimelor traficului de persoane, în creştere. Una din trei e minoră

Numărul victimelor traficului de persoane, în creştere. Una din trei e minoră

„Numărul victimelor traficate în vederea exploatării în 2017 a fost de 609 faţă de 483 în 2016 (creştere cu 26,68%), dintre care 225 minori, faţă de anul 2016 când au fost identificate 245 de victime minori (scădere cu 8,16%)”, se arată în bilanţul DIICOT pe anul precedent, citat de Mediafax.

Traficul de persoane „este în continuare bazat pe mirajul unei vieţi mai bune în afara graniţelor României, fiind folosită atât metoda lover boy, cât şi metode clasice de recrutare, în care victimele acceptă cu uşurinţă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, ajungând apoi ca prin diverse metode şi forme de control fie obligate să muncească, să se prostitueze sau să cerşească în folosul traficanţilor”, explică DIICOT.

ANITP oferă câteva elemente care ar putea semnala un caz de trafic de persoane. O persoană s-ar putea afla în pericolul de a deveni victima traficanţilor de fiinţe umane, dacă i se propune „să i se plătească drumul, să fie ajutată la perfectarea documentelor, dacă i se împrumută bani pentru drum şi documente, dacă i se propune să plece cu acte false sau să plece la lucru cu viză turistică, să i e perfecteze documentele fără participarea acesteia şi într-un timp foarte scurt, să ţină secretă plecarea sa, dacă i se propune un loc de muncă – fără experienţă, studii şi să cunoască limba ţării ori dacă persoana se simte în pericolul de a fi deposedată de actele de identitate, precum paşaport şi buletin”.

Reprezentanţii ANITP recomandă persoanelor care sunt victime ale traficului de fiinţe umane să obţină şi să reţină orice informaţie privind locul în care se află, precum adresa, număr de telefon, nume, etc. De asemenea, să informeze orice altă persoană cu care intră în contact că este o victimă a traficului de persoane, să transmită mesaje de ajutor prin telefon, sms, e-mail către rude sau prietenii din ţară. Agenţia mai sfătuieşte victima să încerce să evadeze şi să contacteze instituţiile, autorităţile sau persoanele care ar putea s-o ajute.

ANITP gestionează şi linia TelVerde antitrafic 0800.800.678, iar principalele servicii sunt: „oferirea apelanţilor informaţii cu caracter preventiv care urmăresc reducerea gradului de vulnerabilitate a acestuia din punct de vedere informaţional şi referirea victimelor traficului de persoane către sistemul de asistenţă şi protecţie a acestora”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă