10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialO nouă amânare în dosarul Colectiv. Familiile victimelor vor să facă plângere...

O nouă amânare în dosarul Colectiv. Familiile victimelor vor să facă plângere la CEDO

Părinţii unei tinere rănite în catastrofa de la Colectiv spun că îi vor scrie procurorului general al României, pentru a-i cere ajutorul în urgentarea cauzei, iar ulterior ar putea ajunge să apeleze şi la CEDO.

“Trebuie să se facă dreptate şi noi nu ne vom lăsa în acest proces. Vom lupta pe toate părţile. Mergem şi la CEDO şi oriunde”, a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supravieţuitoarele tragediei din club Colectiv.

După doi ani şi jumătate de la incendiul din Colectiv, tatăl Adinei Apostol, unul dintre supravieţuitori, a făcut un apel “disperat” la procurorul general Augustin Lazăr “pentru a face ceva ca să meargă ceva în ţara asta, să meargă procesele astea”.

“Nu se poate aşa ceva. Sunt 65 de morţi, sunt aproape 200 de oameni care sunt distruşi pe viaţă, care nu vor mai fi oameni niciodată. O să-i trimitem special o scrisoare (n.r. lui Augustin Lazăr) ca să intervină cumva, după litera legii”, a explicat tatăl fetei.

La rândul ei, Adina Apostol a declarat că nu i se are normal că cererea unuia dintre patronii clubului Colectiv, inculpat în dosar, i-a fost aprobată cererea pentru a putea pleca în străinătate.

“Este incredibil. Am înţeles că este vorba de prezumţia de nevinovăţie, doar că ei au voie să facă ce vor. Ei pot să plece, să se ducă, să se distreze, noi nu. Eu nu am voie să stau nici măcar în soare. Nu poate să mă bată soarele pe faţă pentru că pot face cancer şi ei au voie să plece în Republica Mauritius, Madagascar şi unde mai vor, ca eventual să nu se mai întoarcă”, a afirmat Adina Apostol.

În opinia ei, amânările repetate în instanţă înseamnă “un stres în plus”.

“Sunt un stres în plus. De fiecare dată venim şi stăm o oră, apoi plecăm pentru că este lipsă de procedură, deoarece anumite persoane nu răspund citaţiilor sau nu sunt la aceeaşi adresă. Fac un apel către cei care sunt implicaţi în mod direct în acest proces să vorbească cu avocaţi, chiar dacă nu-i interesează măcar să anunţe completul de judecată ca să nu mai stăm după ei. Ne punem piedici unul altuia acum”, a precizat Adina Apostol, adăugând că încă mai are 15 operaţii de făcut, intervenţii care se succes la o lună şi jumătate distanţă, fapt pentru care nu-şi poate începe încă serviciul.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, inculpat în dosarul Colectiv, a explicat că nu de el “ţin aceste amânări”.

“Am fost şi voi fi prezent la toate termenele. Nu de mine ţin aceste amânări. Lipsa de procedură nu este invocată de mine şi nu din cauza mea e lipsă de procedură”, a declarat fostul edil al Sectorului 4.

Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, amânarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, în dosarul Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul că una dintre cele două citaţii trimise către două părţi civile implicate în proces care se află în Spania, nu a fost confirmată primirea ei. Şi de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Român să fie parte în proces, ca garant pentru plata despăgubirilor.

O amânare a mai fost dată pe 12 februarie, pentru 26 martie, tot din cauza neîndeplinirii procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania.

Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă