12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSocialO singură doză de vaccin înjumătățește șansele de transmitere a coronavirusului în...

O singură doză de vaccin înjumătățește șansele de transmitere a coronavirusului în familie

Cercetarea, realizată de Direcția Engleză pentru Sănătate Publică, a relevat faptul că persoanele care au contactat coronavirusul la trei săptămâni după ce li s-a administrat primul vaccin au avut, cu un procent cuprins între 38% și 49%, mai puține șanse de a transmite mai departe virusul către contactele casnice decât cele care nu au fost vaccinate.

Acest nivel de protecţie, ocare începe să se facă simțit ulterior celei cea de-a paisprezecea zi de după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau de etatea membrilor familiei.

Studiul britanic a avut ca subiect de cercetare un lot de peste 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv, datele obținute fiind comparate cu cele prelevate de la aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a considerat rezultatele studiului ca fiind niște ”vești grozave”. ”Știm deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, măsura în care serul reduce transmiterea acestui virus mortal. Rezultatele cercetării întăresc și mai mult concluzia potrivit căreia vaccinurile sunt cea mai bună cale de a ieși din această pandemie, deoarece te protejează și te pot împiedica să infectezi pe cineva din familia ta fără să știi”, a declarat Hancock.

Studiile anterioare au demonstrat deja că vaccinarea reduce cu până la 65% riscul ca o persoană să dezvolte o infecție simptomatică la patru săptămâni după administrarea unei singure doze, cercurile familiale fiind considerate în general ca fiind zone cu risc contagios ridicat, rezultate similare putând fi observate și locuri cu riscuri asemănătoare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile

„Nu numai că vaccinurile reduc gravitatea bolilor și previn sute de decese în fiecare zi, dar vedem acum că au și un impact suplimentar asupra reducerii șanselor de a se transmite COVID-19 către alții”, a declarat Mary Ramsay, șefa departamentului de Imunizare a Direcției Engleze pentru Sănătate Publică, instituție ale cărei studii anterioare au estimat că implementarea cu succes a campaniei naționale de vaccinare în Marea Britanie a prevenit, până la sfârşitul lunii martie, aproximativ 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Țara europeană cel mai grav afectată de coronavirus, cu un bilanț al fatalităților pandemice de peste 127.000 de morţi, Regatul Unit a dat startul propriei campanii de vaccinare în masă la începutul lunii decembrie a anului trecut, utilizând până în prezent vaccinurile oferite de fabricanți precum AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Rezultatele studiului sunt considerate de bun augur atât din perspectiva așteptatei relaxări a restricțiilor sociale, cât și din cea a menținerii ritmului alert de vaccinare la grupele de vârstă mai tinere, care sunt mult mai predispuse să răspândească virusul. Singurul motiv de îngrijorare rămâne, în opinia experților, posibilitatea ca noile variante ale SARS-COV-2 să dezvolte rezistență la vaccinurile actuale, faopt care ar putea provoca o nouă creștere a infecțiilor.

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă