18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialObiecte aparținând familiei de boieri Ghica, adjudecate la o licitație

Obiecte aparținând familiei de boieri Ghica, adjudecate la o licitație

Obiecte care au aparţinut familiei de mari boieri Ion Ghica au fost adjudecate, miercuri seara, la o licitaţie organizată de Artmark.

Licitaţia “O dinastie de făuritori ai modernităţii, familia Ion Ghica” a cuprins fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, obiecte de artă decorativă, epistole, sigilii, medalii, gravuri, hărţi şi multe alte piese.

Sculptura “Cap de Veneră” (Samos, Grecia, sec. IV î.Hr) din colecţia Ion Ghica şi o bibliotecă în stil Grunderzeit, care a aparţinut diplomatului Dimitrie I. Ghica (1870), au fost cele mai bine vândute loturi. Cele două loturi au fost adjudecate la 4.000 de euro fiecare.

Printre loturile cumpărate la sume ridicate s-au mai numărat: o ladă din metal pentru bani şi documente, care a aparţinut scriitorului Ion Ghica (mijlocul sec. XIX), la 1.600 de euro; “Harta României şi a provinciilor româneşti”, de A.D. Atanasiu, cu dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către ing. Ion D. Ghica (Paris, 1919), la 2.000 de euro; un album inedit, considerat piesă de colecţie, cu fotografii cu familiile regale şi princiare şi cu membrii familiei Ghica realizate de inginerul Ion D. Ghica (1901-1910), la 1.400 de euro; biroul de lucru al diplomatului Dimitrie I. Ghica, în stil Grunderzeit (1870), la 1.000 de euro; o scrisoare trimisă de ministrul Afacerilor Străine, Mihail Kogălniceanu, semnată olograf, către Dimitrie I. Ghica referitor la numirea în funcţia de epitrop al Bisericii Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti (7 august 1878), la 400 de euro.

Un lot inedit care a fost adjudecat la această licitaţie a fost o fotografie a radiografiei mâinii drepte a lui Dimitrie I. Ghica, una dintre primele radiografii făcute în România, cu primul aparat Rontgen din ţară, în prezenţa Reginei Elisabeta, în 1896, la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, cu semnătura olografă a diplomatului (1896). Aceasta a fost adjudecată la 175 de euro.

Prim-ministru de cinci ori, de patru ori preşedintele Academiei Române, prieten cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi cu poetul Vasile Alecsandri, Ion Ghica face parte din familia de mari boieri care au contribuit de-a lungul mai multor generaţii la crearea României Moderne.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă