11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialOfițer IGPR, reținut pentru mită de 1 milion de euro/ Avocat: ,,O...

Ofițer IGPR, reținut pentru mită de 1 milion de euro/ Avocat: ,,O exagerare!”

Este vorba despre un ofițer de poliție judiciară, din cadrul IGP. Ofițerul Fleancu Marius-Aurelian era delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, Parchetul General. 

Ofițerul ar fi pretins 1.100.000 de euro șpagă și ar fi trebuit ca banii să îi împartă cu procurorul de caz și cu procurorul șef de secție. El a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra celor doi, astfel încât să facă actele procedurale într-un sens favorabil, în dosarul pe care îl instrumenta.Intermediarul ar fi o persoană vizată în acest dosar.

Avocatul polițistului reținut pentru mită a transmis o primă reacție. Bărbatul susține că din punct de vedere uman, este o exagerare tot ce s-a întâmplat:

”Litera și spiritul legii, când avem o ordonanță militară, stare de urgență, în care ni se spune să stăm arestați la domiciliu, fără mandat de arestare, când toată lumea stă în casă, să soliciți arestarea preventivă într-un loc de detenție publică în care clar sunt condițiile pe care le știm, mi se pare din punct de vedere uman, inuman.
Mi se pare o exagerare, din punct de vedere uman. Nu vorbește pe Cod, noi am formulat contestație. Eu nu am spus că e vinovat, nici că nu e vionvat. Nu am vorbit despre fondul cauzei, doar se pipăie.

Nu cunosc dacă are o situație proastă financiar, dar dacă acest lucru ar fi real asta demonstrează că nu e vorba de un polițist corupt, altfel ar fi avut bani”, a spus avocatul polițistului.

Acuzațiile care i se aduc

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 mai 2020, a inculpatului FLEANCU MARIUS-AURELIAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Starea de fapt:

În perioada februarie – aprilie 2020, inculpatul Fleancu Marius-Aurelian, în calitate de ofițer poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz și procurorul șef de secție. Banii ar fi fost pretinși prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofițerul fusese delegat să efectueze activități de urmărire penală, în schimbul promisiunii că:
– acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desființarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză și în cele din urmă la o soluție de clasare
– acesta ar interveni la procurorul de caz și la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât să se dispună soluția clasării, iar eventualele plângeri față de clasare să fie respinse.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 2 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată în comunicatul instituției.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă