18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialOradea se va înfrăți cu orașul Aleşd din Republica Moldova

Oradea se va înfrăți cu orașul Aleşd din Republica Moldova

“Eu îmi propun, ca primar, ca, pe de o parte, anul acesta să ne înfrăţim cu o localitate din Republica Moldova, pentru că nu ne-am înfrăţit în ultimii zece ani cu nicio altă localitate, fapt ce ne va crea baza legală să alocăm nişte bugete pentru proiecte în acea localitate sau pentru Universitatea din Chişinău şi, de asemenea, să atribuim denumiri de străzi în Oradea pentru acei patrioţi basarabeni, în aşa fel încât memoria lor să fie respectată”, a declarat Ilie Bolojan, după ce a făcut o scurtă rememorare istorică a unirii Basarabiei cu România.

Prima parte a şedinţei CL Oradea a fost una festivă, dedicată împlinirii celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, chiar dacă doar până în anul 1940, fiind prezenţi doi profesori universitari de la Universitatea de stat din Republica Moldova, Ion Eremia şi Ion Xenofontov de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a universităţii, o delegaţie din comuna Băcioi, care s-a înfrăţit cu oraşul Aleşd şi studenţi basarabeni ai universităţii orădene. De asemenea, au participat prefectul judeţului, reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate, ai cultelor, istorici, oameni de cultură.

Profesorul universitar Ion Eremia a fost invitat să vorbească, el aducând un mesaj de la cadrele didactice şi studenţii Universităţii de stat din Republica Moldova, în special de la cei din Facultatea de istorie şi filosofie, care au postat marţi pe site-ul facultăţii o declaraţie prin care susţin reunirea Basarabiei cu România.

“Am spus reunirea pentru că Unirea a fost făcută o dată, pe 27 martie 1918, de cele mai nobile şi luminate minţi ale neamului românesc. Domnul primar a amintit aici că cei care au votat unirea au fost persecutaţi de puterea sovietică. Dar vă aduc la cunoştinţă şi că cei care au votat contra sau s-au abţinut tot au fost persecutaţi. (…) Astăzi, noi, o mică delegaţie de la Universitatea de stat din Moldova am venit aici la Oradea pentru a revigora memoria celui mai important eveniment din istoria noastră a secolului a XX-lea, Marea Unire. Pentru a spune şi prietenilor şi neprietenilor noştri despre rezervele inepuizabile ale iubirii noastre faţă de tot ce este românesc”, a spus profesorul Eremia.

Potrivit acestuia, cu Oradea s-au stabilit legături în urmă cu 12 ani, pe diverse planuri, mai ales academice şi administrative.

“A devenit poate oraşul cel mai apropiat inimilor noastre. Aici am întâlnit savanţi notorii, dar şi oameni minunaţi, care întotdeauna sunt gata să ne vină în ajutorul pe care îl solicităm de la ei. De aceea, nu este întâmplător faptul că astăzi ne aflăm la Oradea”, a spus Ion Eremia.

Toţi oaspeţii şi participanţii la prima parte a şedinţei de consiliu au primit câte un calendar de perete editat de Primăria Oradea şi câte un fular tricolor tricotat.

În cursul zilei, la Biblioteca universitară, cei doi profesori universitari au susţinut câte o disertaţie în cadrul conferinţei “27 martie 1918 – 27 martie 2018. O sută de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României” organizată de Centrul de Studii Interdisciplinare din cadrul Universităţii din Oradea împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor.

În acelaşi context, se va vernisa, de la ora 17, în Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, o expoziţie de icoane vechi din secolele XVII – XIX intitulată “Un singur neam, o singură credinţă: românească”. Cele 90 de icoane aduse de colecţionarul Petru Costin, locotenent-colonel în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, sunt în parte recuperate de la contrabandişti în Moldova, o parte aparţinând colecţionarului.

Vernisajul expoziţiei este organizat de Primăria Oradea, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” Bihor, Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio şi Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă