Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pacienții cu talasemie, puși în pericol de Ministerul Sănătății

Pacienții cu talasemie, puși în pericol de Ministerul Sănătății

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice acuză ministerul condus de Sorina Pintea că pune în pericol viața pacienților cu talasemie, după ce Ministerul Sănătății a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră.

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

„Pacienţii cu talasemie majoră primesc un «premiu» de Ziua Internaţională a Talasemiei: sunt trimişi să se trateze în spitale fără nicio expertiză şi experienţă în ceea ce priveşte boala lor, fără medici specialişti (având în vedere că sunt doar 5 medici specialişti în ţară) şi în condiţii riscante în ceea ce priveşte transfuzia de sânge, esenţială pentru boala lor. Ministerul Sănătăţii a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi să relocheze toţi pacienţii (aproximativ 100)”, se arată într-un comunicat de presă al COPAC, citat de Digi24.

Potrivit sursei citate, România devine prima ţară din Europa care pune în pericol viaţa a 100 de pacienţi cu talasemie majoră - boală rară ce are nevoie de o îngrijire specială - „propunându-şi să îi trateze în spitale obişnuite şi nu în centre de specialitate, cum ar fi normal”.

„Nici un medic care tratează aceşti pacienţi nu a fost întrebat cum se tratează aceasta boală (se pare ca Ministerul ştie, nu mai are nevoie de comisii de specialitate). Chiar nu s-a gândit nimeni din Ministerul Sănătăţii că aceşti pacienţi nu pot fi trataţi oriunde. Avem pacienţi cu talasemie din Craiova care vin în Bucureşti, din Slatina, din Câmpina, unde nu există secţie de hematologie sau medic specialist, pentru a se trata. Iar noi îi trimitem acum undeva unde nu există nicio siguranţă în privinţa tratamentului lor”, a declarat Radu Gănescu, pacient cu talasemie majoră şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Comentarii

loading...