4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialPărinții au dreptul la zile libere plătite

Părinții au dreptul la zile libere plătite

Legea privind acordarea unor zile libere părinților, pe timpul în care cursurile școlare sunt suspendate din cauza coronavirusului, stabilește că un singur părinte (sau părintele unic – în cazul familiilor monoparentale) are dreptul la concediu plătit, pentru a avea grijă de copilul care stă acasă.

Legea 19 / 2020 a fost promulgată, sâmbătă, 14 martie, de președintele Klaus Iohannis și a fost publicată, sâmbătă seară (un element absolut neobișnuit) în Monitorul Oficial. Deși această publicare urgentă sugera că legea trebuie să fie valabilă imediat, senatorul Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de Învățământ din Senat, a anunțat, ulterior, că noua lege intră în vigoare la trei zile după publicare, adică din ziua de marți, 17 martie.

Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat. Legea 19 / 2020 acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în perioada închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt înscriși, din cauza condițiilor meteo “sau a altor situații extreme decretate astfel de către autorități”. De această lege pot beneficia părinții care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși la unități de învățământ, precum și părinții care au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în unități de învățământ.

Zilele libere plătite pot fi luate pe toadă durata în care autoritățile competente decid închiderea școlilor.

Părinții pot solicita de la angajator asemenea zile libere doar dacă “locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca”. Pe de altă parte, potrivit noii legi, pentru angajații din domenii cu activitate continuă (energie, sectorul nuclear, unități sanitare, transport public, telecomunicații, SRR și SRTv etc.) aceste zile libere se pot lua “doar cu acordul angajatorului”.

Cum se calculează indemnizația

Indemnizația cuvenită părinților pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și reprezintă 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, “dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75 la sută din câștigul salarial mediu brut”. Sumele se decontează din fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Legea 19 / 2020 a fost aprobată după ce autoritățile României au decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ primar, gimnazial, liceal și postliceal, până la sfîrșitul săptămânii viitoare. Ulterior, această decizie de suspendare a cursurilor va fi, cel mai probabil, prelungită, ca parte a acțiunilor de combatere a epidemiei de coronavirus.

Până ieri seară, în România se înregistrau 131 de cazuri confirmate de coronavirus. Aceste persoane sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Unul dintre cele mai aglomerate centre este cel de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unde sunt tratate 32 de persoane infectate cu coronavirus.

Din fericire, pe teritoriul României nu există niciun caz de deces al unei asemenea persoane. Totuși, un cetățean român, infectat cu COVID 19, a murit în Italia.

Pe teritoriul României, 2652 de persoane sunt în carantină din cauza coronavirusului. Toate persoanele care intră în România venind din țări unde există cel puțin 500 de cazuri de coronavirus vor intra obligatoriu în izolare la domiciliu, a anunțat, ieri, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Pe de altă parte, pe numele unor persoane care au încălcat normele de carantină sau de autoizolare la domiciliu s-au întocmit și 33 de dosare penale, aceste persoane fiind acuzate de infracțiunea de “zădărnicirea combaterii bolilor”.

România a intrat în scenariul 3 al epidemiei, acela în care există între 100 și 2000 de cazuri confirmate. În această etapă, toate evenimentele cu peste 50 de participanți sunt interzise.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă