Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Percheziţii în Italia şi România. S-a furat un milion de euro din conturi bancare

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri dimineaţă, 15 percheziţii domiciliare în Capitală şi în şapte judeţe pentru destructurarea unei grupări specializate în clonarea datelor bancare.

Mihai Diac 0 comentarii

Percheziţii similare cu cele din România au fost efectuate în Italia, informează Mediafax.  Prejudiciul estimat de anchetatori ajunge la 1.000.000 de euro.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au făcut, miercuri, 15 percheziţii domiciliare în muncipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea, Cluj, Bihor, Constanţa, Giurgiu şi Buzău, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Concomitent, în Italia sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupului.

Grupul infracţional, constituit de către doi cetăţeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri, este suspectat că a acţionat, în perioada 2015 – 2018, pe teritoriul Italiei şi a României.

”Un rol marcant în cadrul grupului (palierul II) l-au avut trei cetăţeni români a căror activitate infracţională a constat în clonarea unor site-uri web ale unor bănci şi instituţii financiare, în vederea obţinerii datelor de identificare ale cardurilor bancare precum şi ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate. După accesarea conturilor de online banking prin utilizarea datelor astfel obţinute, membrii grupului au transferat/virat sumele de bani în conturile altor membrii ai grupului, ce aveau ataşate carduri bancare preplătite (prepaid). În fapt, suspecţii obţineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii. În urma accesării link-ului, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum şi datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi”, arată DIICOT.

Ulterior, banii erau retraşi în numerar de la ATM-uri din Italia şi din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului ataşat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia şi în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de către mai multe persoane de cetăţenie română.

Astfel au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro.

În urma percheziţiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar şi peste 50 de grame de cocaină.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania şi Italia. La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă au fost organizate două întâlniri de coordonare. De asemenea, la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru acţiunea comună simultană desfăşurată astăzi de către DIICOT şi autorităţilor judiciare din Italia.

La sediul DIICOT-Structura Centrală vor fi aduse, pentru audieri, 38 de persoane.

Comentarii

loading...