13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialPeste 10.000 de oameni la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei

Peste 10.000 de oameni la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreacă weekend-ul la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei și să se bucure de aproape 150 de sortimente de vinuri și de muzica celor 8 trupe prezente pe scenă. Vinul și cultura moldovenească au fost savurate într-un eveniment organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și desfășurat în paralel cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău.

Vinul, cadrul natural deosebit de la Lagoo-Snagov, spațiile de relaxare, vremea însorită și muzica de calitate au oferit vizitatorilor cel mai bun prilej de a ieși din casă în weekend-ul ce tocmai a trecut. ,,Ne bucurăm să vedem că Festivalul Vinului Moldovei a avut un debut atât de spectaculos prin numărul impresionant de vizitatori. Prin acest proiect ne-am dorit să punem laolaltă ceea ce românii îndrăgesc cel mai tare din ceea ce înseamnă Moldova de peste Prut: vinurile bune, muzicienii noștri, gastronomia și tradițiile, multe dintre ele comune. Am decis ca evenimentul de aici să se desfășoare în paralel cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău tocmai pentru a sublinia importanța conexiunii dintre România și Moldova, în an centenar. Avem același grai și aceleași soiuri de vin, iar festivalul care tocmai s-a încheiat a demonstrat că avem și același suflet”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

În spațiul de la Lagoo-Snagov au fost prezente 30 dintre cele mai importante crame din Republica Moldova, iar experiența degustării vinurilor a fost nu doar savuroasă, dar și digitalizată, pentru prima oară la un astfel de eveniment impresiile publicului putând ajunge în timp real la producători, prin soft-ul special creat pentru festival. În intervalul 12:00 – 17:00, în preambulul concertelor, vizitatorii au fost însoțiți în experiența lor de degustare de somelierul Ștefan Teriș, care a comentat de pe scenă, alături de prezentatorul Radu Constantinescu, maniera optimă în care ne putem bucura de vinurile de calitate. Universul gastronomiei moldovenești a fost prezentat publicului de Chef Marian Danu și de scriitoarea Angela Brașoveanu. Pe cele aproape 6 hectare pe care s-a defășurat festivalul, publicul a putut experimenta stări diverse, de la serenitatea și liniștea lacului aflat pe domeniul Lagoo, până la spațiile special dedicate copiilor, zonele de degustare și gastronomie sau demonstrațiile folclorice pe ritmurile dobei celebrei Bunici din Moldova, care a acompaniat brandurile Din Inimă.

Cea mai dinamică zonă a festivalului a fost cea din fața scenei, unde au putut fi ascultați cei mai iubiți artiști din Republica Moldova: Carla’s Dreams și Zdob și Zdub.  Muzica propusă de organizatori a fost pe toate gusturile, de la fusion-jazz-ul adus pe scenă de Irina Sârbu Band și Nadia Trohin & Mircea Tiberian la eclectismul celor de la Cuibul sau trupa Valeriei Stoica. Nu a lipsit nici rock-ul alterntiv autohton prin trupele The Mono Jacks și Byron.

“Este minunat că Festivalul Vinului are loc în același timp cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău. Este o sincronizare a valorilor culturale, pentru că vinul, în afară de gust, are și istorie și tradiție. O asemenea asociere este binevenită pentru că, deși suntem 2 țări, cultura noastră este aceeași, cultura vinului este aceeași, la fel și tradițiile și obiceiurile. Moldovenii au vin bun, au avut mereu și este foarte bine că toată lumea află acest lucru.” – au declarat cei de la Carla’s Dreams.

Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub ne-a spus că: “Muzica unește oamenii, iar vinul are aceeași proprietate. Credem că vinul deschide uși și îi face pe oameni să fie mai prietenoși. Un festival al vinului moldovenesc combinat cu muzică bună este o idee minunată. Este prima ediție a acestui eveniment și ne dorim să devină o tradiție, să fie din ce în ce mai mare.”  

Vinul Moldovei. O legendă vie este brandul de țară care reunește toți producătorii de vinuri din Republica Moldova și este marcă înregistrată susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului. Acesta a reorientat complet industria viticolă din Republica Moldova către calitate și excelență, de aceea Vinul Moldovei este un vin al schimbării și al transformărilor, dar și o promisiune și un angajament față de consumatori.

Un eveniment Vinul Moldovei – O legendă vie

Recomandat de: Europa FM, Kanal D

Organizatori: Universum, Quartz Records

Parteneri: Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, Organizația Studenților Basarabeni din București

Parteneri media: National Geographic, OZB, România Liberă, Agerpres, Cariere, Igloo, Revista Biz, Vin2.ro, Revista Horeca, Business 24, Ziare.com.

 

 

 

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă