13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialPeste 70 de localităţi din 15 judeţe, afectate de inundaţii. Care sunt...

Peste 70 de localităţi din 15 judeţe, afectate de inundaţii. Care sunt recomandările MAI

“În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domicilii după ce starea de pericol a trecut. De asemenea, la nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, un drum naţional şi cinci drumuri judeţene”, transmite MAI.

Potrivit centrului Infotrafic, la această oră, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este oprită pe DN10 Siriu – Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău. Traficul este deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău – Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

Peste 3.000 de pompieri cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice intervin în zonele afectate.

Râul Buzău se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, ca urmare a ploilor din ultimele ore. Avertizarea este în vigoare până miercuri la ora 12.00.

“Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice. De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă”, arată MAI.

Mureş:20 de gospodării, 40 de podeţe, un drum şi zece hectare de teren, afectate de inundaţii

Circa 20 de gospodării, 40 de podeţe, zece hectare de teren agricol şi un drum judeţean pe o suprafaţă de 700 de metri, din localitatea mureşeană Gurghiu, sunt afectate din cauza inundaţiilor, după ce debitul pârâului din localitate a crescut foarte mult şi s-a revărsat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, maior Cristian Virag, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că apa a ajuns inclusiv în câteva pivniţe şi într-o bucătărie de vară.

”În localitatea Gurghiu au fost inundate 20 de gospodării, cinci pivniţe, o bucătărie de vară, 40 de podeţe, aproximativ 700 de metri din drumul judeţean şi zece hectare de teren agricol. Inundaţiile s-au produs miercuri dimineaţa”, a spus Cristian Virag.

Debitul pârâului care trece prin localitate a crescut foarte mult după ce în ultimele ore a plouat puternic, dar şi din cauza topirii zăpezilor şi a scurgerilor de pe versanţi. Albia acestuia nu este foarte mare şi s-a revărsat pe partea carosabilă, de unde a intrat în gospodăriile oamenilor.

Pentru scoaterea apelor din casele oamenilor, pompierii au intervenit cu două autospeciale şi două motopompe.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă