Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Pintea: Program de screening pentru cancerul de col uterin, desfăşurat cu fonduri europene

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri, că un program de screening pentru cancerul de col uterin va fi derulat cu ajutorul fondurilor europene, urmând să fie înfiinţate opt centre regionale.

Rl online 0 comentarii

"Eu am discutat încă de luna trecută cu specialiştii din România pe această temă şi am avut şi întâlniri pe această temă. Trebuie să pregătim foarte bine acest lucru. A fost un program de screening pe cancerul de col care, din păcate, nu a avut succesul scontat. Pe fonduri europene un nou screening pentru cancerul de col. Suntem foarte avansaţi cu proiectul, suntem în faza de a înfiinţa aceste centre regionale. (...) Este vorba de înfiinţarea centrelor de screening pentru toate tipurile de cancer pentru care am accesat fonduri europene. Aceste centre se vor înfiinţa în cele opt regiuni de dezvoltare. Suntem în faza de aprobare a structurii. Calculaţiile sunt deja trimise la Bruxelles. Practic, suntem pe ultima sută de metri. Eu am speranţa că vom începe screeningul la sfârşitul anului. Nu ştiu sigur dacă se va putea. Din acest moment, nu mai depinde de noi", a declarat Pintea.

În opinia sa, rolul medicinei de familie este foarte important în ceea ce priveşte informarea populaţiei cu privire la vaccinarea împotriva HPV.

"Din păcate, am avut un eşec în 2008, pentru că nu am fost suficient de expliciţi cu populaţia, implicarea medicilor de familie nu a fost cea aşteptată, adică statul român nu a implicat medicii de familie aşa cum ar fi trebuit să îi implice. Cred că putem vorbi despre o problemă de sănătate publică, dar trebuie să pregătim mult mai bine procesul vaccinării. Specialiştii au spus foarte clar că există o legătură între virusul HPV şi cancerul de col uterin, nu ne putem permite să lăsăm acest lucru la voia întâmplării, dar, insist, implicarea medicilor de familie trebuie să fie foarte clară, iar campaniile de informare să fie foarte puternice. Ministerul Sănătăţii va acţiona corect, aşa cum trebuie, şi nu la presiuni. Noi trebuie să pregătim foarte bine acest lucru, să conştientizăm populaţia, pentru că altfel vom avea surprize. Nu vreau să cumpărăm vaccin, să rămânem cu el pe stoc şi să spunem că a fost un eşec", a explicat ministrul Sănătăţii.

Comentarii

loading...