11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialPlăți compensatorii pentru fermierii afectați de pesta porcină

Plăți compensatorii pentru fermierii afectați de pesta porcină

„Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, menţionează ANSVSA.

Fondurile necesare sunt asigurate de către ANSVSA, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinaţie şi rambursate ulterior de Comisia Europeană, în conformitate cu deciziile Grant.

Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.

„În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate”, precizează Autoritatea.

Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.

Potrivit ANSVSA, „plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei”.

Prin focar de PPA se înţelege „evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane”.

ANSVSA menţionează că „până la această dată au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei), dintre care 34 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite luni, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (preţul acordat pe kg este cuprins între 8 şi 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus menţionate)”.

De asemenea, „40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel judeţean”.

„Reluăm apelul către cetăţeni să anunţe imediat medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţeană orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor! Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea şi produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condiţiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată”, precizează Autoritatea.

ANSVSA solicită „sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor” pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere „gravitatea bolii şi consecinţele economice grave” generate de apariţia ei. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, mai arată Aurtoritatea.

Convocarea comisiei de evaluare se face de către Prefectul judeţului, la solicitarea scrisă a Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti şi este constituită din:
a) reprezentantul direcţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti;
b) reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu atribuţii în stabilirea valorii genetice a animalelor – Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie;
c) reprezentantul Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor desemnat de Prefect;
d) reprezentantul Unităţii Locale de Sprijin, respectiv primarul localităţii sau reprezentantul desemnat de către acesta.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă