11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialPoliția Locală Constanța le-a pus gând rău „scormonitorilor“

Poliția Locală Constanța le-a pus gând rău „scormonitorilor“

O căruță în care se află o familie de rromi oprește în dreptul unor ghene. Coboară toți și se apucă de scormonit prin gunoi. Caută PET-urile, pe care le adună cu grijă și le pun în saci.

Restul gunoiului e aruncat la întâmplare, pe jos. Nu e valoros. Uneori, copii minori sunt aruncați cu totul în ghene, pentru ca adulții să fie siguri că nu se irosește nimic. Aceasta este o imagine comună în Constanța, unde ani de zile scormonitorii au fost ignorați, deoarece de fiecare dată polițiștii spuneau că nu aceasta era o prioritate. 

E destul de greu să stopezi
fenomenul. Îi prinzi, îi amendezi, dar probabil că nu vor plăti amenzile. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă. De la începutul anului, Tudorel Dogaru, fost șef al Poliției Municipiului Constanța, deci încadrat în Ministerul Afacerilor Interne, a preluat conducerea Poliției Locale.

De atunci, polițiștii locali au început să fie atenți și la fenomenul scormonitorilor. Într-o singură săptămână au aplicat 12 amenzi pentru răscolirea gunoiului, adică mai multe amenzi decât s-au acordat într-o lună anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța, Valentina Chiriță, a declarat pentru „România liberă” că, în 2017, s-au aplicat 91 de sancțiuni contravenționale în valoare de 36.300 lei. Spre comparație, în perioada 1-14 februarie 2018 s-au aplicat 59 de sancțiuni, în valoare de 22.000 lei. Dacă ritmul va fi păstrat, înseamnă de cinci ori mai multe amenzi.

 Campanie de conștientizare

Poliția Locală a început și o campanie de conștientizare, intitulată „Acționează responsabil! Atitudinea ta contează!”. „Solicităm cetățenilor care întâlnesc vehicule cu tracțiune animală sau vehicule trase/împinse cu mâna, folosite pentru manipularea deșeurilor, să ne acorde sprijinul pentru identificarea unor astfel de cazuri, sesizând Dispeceratul Poliției Locale Constanța la 0241.484.205.

Echipajele noastre vor interveni în regim de urgență”, au precizat reprezentanții instituției.

Mai mult, aceștia pot fi contactați și pe aplicația WhatsApp. Cei care trimit aici mesaje sunt rugați să transmită și fotografii, locul și direcția de deplasare a vehiculului respectiv, pentru ca Poliția să poată interveni eficient.

Deși la prima vedere pare că nu este o infracțiune, scormonitorii fură, de fapt. Potrivit Legii 101/2006, proprietarul gunoiului este autoritatea locală.

Până atunci, gunoiul nu aparținea nimănui, dar legiuitorul a stabilit acest drept de proprietate tocmai din cauza „scormonitorilor”, care nu puteau fi opriți legal.

Primăriile au dreptul să îi amendeze și, cum am arătat mai sus, o și fac, prin Polița Locală.

De asemenea, în calitate de proprietari ai gunoiului, pot face plângeri penale către Poliția Municipiului. Deocamdată, Poliția Locală are un deficit de personal, dar în scurt timp va mai angaja circa 90 de persoane.

Protecția copiilor și salubritatea

 Principalele probleme pe care le creează însă “scormonitorii” sunt cele legate de protecția copiilor și de salubritate. Minorii din familiile care apelează la aceas­tă metodă ar trebui să fie la școală, nu să caute printre gunoaie. Instituțiile specializate pentru protecția copiilor ar trebui să aibă un cuvânt de spus și să ia măsuri. O altă problemăo reprezintă mizeria pe care o lasă în urmă și pericolul de îmbolnăvire. Gunoiul împrăștiat în jurul locurilor special amenajate pentru colectare este periculos.

Compania de salubritate a  luat măsuri pentru a opri fenomenul. De exemplu, a îngrădit platformele și a pus lacăte la intrare. Periodic, acestea sunt vandalizate. Ba mai mult, de multe ori „scormonitorii” dau foc la containerele de plastic în care se colectează selectiv gunoiul, pentru că din ele nu pot aduna PET-uri.

O afacere bănoasă

Un singur scormonitor poate câștiga 50-60 de lei pentru aproximativ șase ore de muncă. Cei care se îmbogățesc de pe urma acestei activități sunt însă firmele de reciclare.

„Scormonitorii” predau marfa acestor firme, care apoi o valorifică, la rândul lor. Deși afacerea nu poate fi cuantificată exact, una dintre firmele surprinse că ia PET-uri de la cei care le adună din gunoaie raportează, anual, o cifră de afaceri de aproape un milion de euro. Reprezentanții companiei de salubritate din Constanța, Polaris, au declarat că au încercat să îi angajeze pe scormonitori, oferindu-le contract de muncă motivant. Niciunul nu a dorit să se angajeze, iar mulți dintre ei nu au făcut școală, nu știu să scrie sau  să citească.

Constanța nu este singurul oraș în care Poliția Locală a început să acționeze în forță împotriva „scormonitorilor”. Așa se întâmplă, de exemplu, și în Buzău, unde, pe lângă amenzi, acestora le sunt confiscate și căruțele.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă