15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialPremierul Tudose dă asigurări că niciun salariu nu va scădea de la...

Premierul Tudose dă asigurări că niciun salariu nu va scădea de la 1 ianuarie 2018

Premierul Mihai Tudose a vorbit, într-un interviu acordat România TV, despre legea salarizării unitare, ce urmează a fi implementată începând cu 1 ianuarie 2018. Prim-ministrul a explicat ce se întâmplă cu salariile românilor după aplicarea legii şi susţine că niciun salariu nu va scădea, urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

“Nu putem vorbi de legea salarizării unitare fără să vorbim de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Paradigma în care legea a fost scrisă și trecută prin Parlament, pe care Guvernul acum e obligat să o aplice, este o echilibrare si o justitie sociala, pentru ca in anumite domenii anumite lefuri care acum vor scadea, au luat-o razna complet. Sunt venituri de angajati la stat care aveau lefuri de 2-3-4 ori mai mari decat presedintele Romaniei, ca fiind cel mai inalt bugetar al tarii. Aseaza lucrurile pe o echitate sociala, are in vedere cresterea veniturilor in invatamant si sanatate, ca si prioritati ale Guvernului, dar si o echilibrare in rest. In fapt unde exista normalitate, salariile vor creste. Trebuie sa ajunga pana in 2022 la plafonul stabilit prin lege. Evident ca nu se poate face de pe un an pe altul.”, a declarat Mihai Tudose.

Cât despre creşterile procentuale propriu-zise, Tudose a spus: “La unii mai mult, la unii mai putin. La unii cu 5% incepand cu ianuarie, apoi martie 25%, la altii cresc de la inceputul anului cu 25%, in functie de categoriile sociale. Important este ca pentru toata lumea va creste, cu exceptiile stabilite in lege, unde anumite excese nu se mai regasesc.”

Premierul a exclus vehement posibilitatea ca salariile bugetarilor să scadă după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

“Daca vorbim de angajatii la stat lucrurile sunt clare: statul va respecta logica si spiritul legii, daca vorbim de angajatul la privat, legea ii da posibilitatea ca pastrand cheltuielile cu angajatul, anagajatorul sa pastreze salariul angajatului. Chiar daca la inceput e vorba de sume foarte mici 2, 3, 15 lei, cel mai mare castig il vor avea pe termen lung, pentru ca va creste contributia la fondul de pensii si va avea o pensie si cu 20% mai mare, apropo de unele discutii ca nu ne pasa de ce se intampla cu viitorul. Mai mult, dupa cum s-a putut vedea, bugetul pe 2018, lucrurile incep sa se echilibreze. Nu mai este acea gaura fara fund a bugetului de pensii, care trebuia mereu acoperita din alte venituri. Lucrurile incep sa se egaliteze, ne-a ajutat si dezvoltarea Romaniei, cresterea economica, noi locuri de munca, depasirea a 4 milioane de angajati.”, a completat Mihai Tudose.

Prim-ministrul a dat asigurări că toate scăderile vehiculate, în domeniul IT în mod special, au fost rezolvate.

“Am rezolvat. (…) Noi credem ca nu mai exista riscul sa fie si alte categorii. S-au luat in vedere toate categoriile, au fost si zone unde am luat la cunostinta ca scad venituri si am luat masuri, dupa cum stiti, sefii de la APIA erau nemultumiti cu 120 milioane de lei pe lună. Haideti sa ramana nemultumiti, sa revina cu picioarele pe pamant.”, conchide Tudose.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă