10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialPrimăria Capitalei începe asfaltările

Primăria Capitalei începe asfaltările

Lucrările vor fi realizate de Asocierea SC Strabag & Straco SA, în baza unui contract în valoare de aproape 2 milioane de lei. „Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, a demarat ieri, 21 mai, lucrările de reparaţii carosabil şi trotuare pe traseul viitoarei piste de biciclete: Piaţa Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Beijing – bd. Caramfil – Şoseaua Pipera”, transmite municipalitatea.

Reparaţiile ar urma să se finalizeze în 15 iunie, când vor începe lucrările de trasare şi semaforizare a traseului de piste.

Lucrările vor fi realizate de Asocierea SC Strabag & Straco SA, cu Strabag lider de asociere, valoarea contractului fiind de aproape 2 milioane de lei.

Primăria Capitalei ar urma să investească 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei propuse de municipalitate, între Piaţa Victoriei şi bulevardul Constantin Prezan, pe o lungime de aproape opt kilometri. “Reţeaua de piste de biciclişti din Bucureşti este slab dezvoltată şi nu face faţă traficului existent. În acelaşi timp, configurarea actuală a arterelor de circulaţie din Bucureşti nu asigură o circulaţie fluentă şi facilă traficului de biclişti şi nici nu permite o dezvoltare a reţelei de piste de biciclete care să îmbunătăţească condiţiile de circulaţie pentru această categorie de participanţi la trafic”, arată PMB în proiectul de hotărâre privind realizarea pistei de biciclete, aprobat în şedinţa CGMB din 4 mai.

Reprezentanţii instituţiei îşi propun ca prin acest proiect să crească siguranţa în trafic a bicicliştilor şi pietonilor şi să diminueze nivelul de poluare.

Traseul, primul din patru, ar urma să aibă o lungime de 7,7 kilometri şi o lăţime de 1,5 metri. Pista va fi amenajată pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – strada Nicolae Caranfil – Sos. Pipera – strada Alexandru Şerbănescu – Bd. Aerogării – DN1 – Piaţa Presei Libere – Sos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan.

Traseele pistelor vor fi amenajate pe carosabil sau, acolo unde se poate, pe trotuare.

Conform proiectului de hotărâre privind adoptarea indicatorilor tehnico-economici pentru implementarea sistemului de transport cu bicicleta în centrul Capitalei, traseele vor fi amenajate pe 34 de străzi, urmând să fie create şi şase parcări publice pentru biciclete.

Primăria Capitalei a anunţat luna trecută că a obţinut aprobare de la Comisia Tehnico-Economică din Ministerul Mediului pentru implementarea proiectului privind amenajarea pistelor de biciclete pe o distanţă de 67 de kilometri, cu o valoare totală de 10 milioane de euro. “În total, vor exista 240 de kilometri de piste pentru biciclete în Bucureşti, iar construirea acestora va continua şi în anul următor. Potrivit HCGMB nr. 61/21.02.2018, proiectul cuprinde patru trasee, pe o distanţă de 63,5 km, ocupând o suprafaţă totală de aproximativ 201.000 mp. Este o prima etapă dintr-un proiect mai amplu, de 240 km. De asemenea, Primăria Capitalei urmăreşte introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de staţii de închiriere, parcări şi  achiziţionarea de biciclete  pentru utilizare de către public care  se materializează în anul 2018- prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru locuitorii Capitalei)”, susţine municipalitatea.

Proiectul cuprinde patru trasee: traseul 1 – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – strada Nicolae Caranfil – Sos. Pipera – stradă Alexandru Şerbănescu – Bd. Aerogării – DN1 – Piaţa Presei Libere – Sos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan, traseul 2 – Piaţa Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – Şos. Mihai Bravu, traseul 3 – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenţei – Bd. Naţiunile Unite şi traseul 4 – Piaţa Libertăţii – Piaţa Constituţiei – Bd Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Naţional.

Asociaţia OPTAR atrage, însă, atenţia, că aceste trasee nu sunt cele prezentate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov votat anul trecut în Consiliul General şi spune că noile trasee nu respectă criteriul de directivitate. De asemenea, mai spun reprezentanţii OPTAR, cele patru trasee vor avea 63,5 kilometri, însă lungime străzilor pe care se fac traseele pentru biciclete au mai puţin de 30 de kilometri, însemând că un kilometru de pistă va avea doar 470 de metri. “De precizat că în comunicat se vorbeşte despre o Comisie Tehnico-Economică a Ministerului Mediului care ar fi aprobat aceste noi trasee. În acest fel, Primăria Capitalei încercă să dea vină pe Minister pentru schimbarea traseelor stabilite de experţi după 2 ani de muncă, cu toate că este evident că acea comisie nu are în componenţă experţi în mobilitate urbană. De aceea, este important de aflat care sunt experţii care susţin aceste schimbări şi care sunt argumentele lor”, spune OPTAR.

Municipalitatea a explicat, ulterior, că lungimea totală a celor patru trasee va fi de 63,5 kilometri, însă pistele nu au fost proiectate pe un singur sens de circulaţie, ci pe ambele.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov, aprobat anul trecut de Consiliul General, propunea realizarea unei reţele de 250 de kilometri de piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60 de kilometri, ce urmează a fi implementate pe termen scurt. Valoarea totală estimativă pentru cei 250 de kilometri de piste pentru biciclete este de 50 de milioane de euro.

Traseele cuprinse în PMUD sunt Calea Victoriei – Splaiul Independenţei (0,6 kilometri), Piaţa Unirii – Piaţa Victoriei (3,3 kilometri), Piaţa Victoriei – Băneasa (6,5 kilometri), Piaţa Unirii – Mihai Bravu (3 kilometri), Universitate – Doamna Ghica (6 kilometri), Doamna Ghica – Pipera (6,3 kilometri), Şos. Virtuţii – Piaţa Unirii (5.6 kilometri), Piata Unirii – 1 Decembrie (6 kilometri), Piaţa Unirii – Şos. Alexandriei (5,2 kilometri), City Center to Smart City II: Şoseaua. Alexandriei – Măgurele (6,2 kilometri), Voluntari – Doamna Ghica (7 kilometri).

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă