8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialPrimarii se ceartă pe planurile de urbanism. Cine are interesul să avem...

Primarii se ceartă pe planurile de urbanism. Cine are interesul să avem în România legi proaste

Primăria Capitalei a anunțat că astăzi, 26 februarie, se va ține o ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Ordinea de zi include câteva proiecte de suspendare a unor Planuri de Urbanism Zonal (PUZ) elaborate de Primăriile Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Aceste PUZ-uri fuseseră aprobate de Primăria Capitalei între anii 2018 – 2020. Deci Nicușor Dan vrea să anuleze aprobările date de Gabriela Firea în perioada cât a fost primar general. PUZ-urile ar putea fi suspendate prin votul membrilor CGMB, dar nu se știe încă dacă se va merge pe o variantă de suspendare de doi ani, cum era trecut în proiectele de pe ordinea de zi a ședinței de azi, sau se va decide o suspendare mai blândă, de numai câteva luni, ținând cont că intenția lui Nicușor Dan a fost deja criticată de unii primari de sector.

Cel mai dur critic al primarului general este primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. “Aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-și facă treaba”, spune Negoiță.

 

“Cer primarului general să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței, să pună mâna la treabă și să reușească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală”

Robert Negoiță,

Primarul Sectorului 3

 

Planurile de Urbanism Zonal (PUZ) ar trebui suspendate, în opinia primarului general, pe motiv că ele sunt deja contestate în instanță. Dar o Primărie nu se poate substitui Justiției, astfel că ar fi poate mai corect ca Primăria Generală să aștepte o decizie a instanței, nu să anticipeze această decizie.

„Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci PUZ-uri de sector sunt apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că CGMB o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare”

Nicușor Dan,

Primarul general al Capitalei

Consiliul General al Capitalei este cel care, dacă va suspenda PUZ-urile, “va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabilă”, este de părere Nicușor Dan.

Primarul general, Nicușor Dan, consideră „absolut scandalos” faptul că, în baza PUZ-urilor din Sectoare, „sute de hectare de spaţiu verde” ar urma să devină zone construibile, deci cu un potențial imobiliar foarte tentant. Nicușor Dan, fost activist al societății civile, atrage atenția că e nevoie de aceste spații verzi, întrucât în Bucureşti zeci de mii de copii au probleme respiratorii și zeci de mii de vârstnici suferă de afecţiuni cardio – vasculare ca urmare a poluării atmosferice. În replică, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susține că PUZ din Sectorul 3 este contestat în Justiție tocmai pentru că nu permite transformarea actualului Parc IOR în teren imobiliar.

Potrivit Asociaţiei Investitorilor în Real Estate din România, în București sunt în lucru proiecte de 3,5 miliarde de euro referitoare la birouri, hoteluri și locuințe, care ar trebui să fie gata până în anul 2023.

“Există voci răutacioase, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraș, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde niște interese mult mai pământești și foarte financiare. Pe scurt, desființarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală o să meargă cu jalba în proțap fix la Primăria Capitalei”, a argumentat primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță.

O intervenție sinceră a avut primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (cunoscut după tragedia de la Clubul Colectiv, când a demisionat de la Sectorul 4): “Avem nevoie ca investitorii să aloce fonduri pentru proiectele de aici, nu să fugă în alte țări europene!”, a declarat primarul Piedone.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă