15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialPrimarul Ciucu și consilierii locali taie bursele elevilor

Primarul Ciucu și consilierii locali taie bursele elevilor

Joi, 1 iulie a.c, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a transmis printr-o postare pe Facebook schimbarea metodologiei de acordare a burselor de merit, cu precizări legate de modul de acordare a burselor școlare, conținând un criteriu adițional, care nu este regăsit nicăieri în OMECTS 5576/2011 (Ordinul Ministrului Educației care reglementează acordarea burselor școlare).

În articolul 8 din OMECTS 5576/2011 este precizat: “Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional;.”

În postarea primarului este menționat faptul că “astfel vor beneficia de burse mai mari primii 10% dintre elevi în ordinea descrescătoare a mediilor […] De asemenea, elevii care au mediile de peste 8.50, vor primi cu toții burse în valoare de 100 de lei pe lună”. Acest fapt este considerat de către domnul primar cel mai moral mod de acordare a burselor școlare. Cu toate acestea, nu considerăm acest lucru nici pe departe moral sau legal.

“Mai mult, acest lucru nu denotă nicidecum echitate, precum susține  primarul, ci din contră creează o situație în care aprecierea cuantumului va sta la baza comparării notelor cu cele ale colegilor, nu a mediei în sine. De exemplu, doi elevi cu medii diferențiate de o sutime vor lua burse diferite. Unul va lua cu 400 de lei mai mult, iar celălalt va primi doar 100. Acest lucru nu va încuraja nicidecum competitivitate deoarece nu va mai exista o discrepanță relevantă între medii, ci doar o treaptă a unui top. După spusele acestuia, evaluarea școlară constă într-o presiune continuă din partea părinților față de profesori cu privire la notele elevilor. Primarul Ciprian Ciucu, susține această idee relevantă a unei competiții între elevi, ce perturbă sistemul de învățământ printr-o informație eronată”, se arată într-un comunicat al reprezentanților elevilor, remis cotidianului național “România liberă”.

De asemenea, conform Legii 52/2003, primăria are obligația de a posta pe site-ul instituției Hotărârea de Consiliu Local, atât sub forma sa de proiect, cât și după adoptarea acesteia.

“Primăria Sectorului 6 nu a postat acest HCL, nerespectând transparența decizională. În acest sens, solicităm primarului Ciprian Ciucu și Consiliului Local Sector 6 modificarea urgentă a modului de acordare a burselor de merit, astfel încât acestea să nu constituie un clasament”, se mai precizeaz[ ]n comunicat.

“Cursurile s-au terminat, însă observ că ne lovim constant de noi fabulații ale decidenților cu privire la bursele școlare. Nu puteți adăuga prevederi din burtă, ele trebuie să coincidă cu legislația în vigoare. Pe scurt, solicităm de urgență încetarea acestei practici nelegale de acordare a burselor și modificarea hotărârii.”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI

“În ultimii ani am derulat demersuri pentru burse școlare, de asemenea lovindu-ne de aceeași problemă și la Sectorul 1 în ianuarie. Decizia luată de Consiliul Local este una tulburătoare pentru modul în care este interpretată legislația. Nu ar trebui ca primăriile să modifice criteriile deja aprobate printr-un Ordin de Ministru.”-Alexia Marinescu, vicepreședinte AEBI.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă