12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSocialPRIMER: “Semnalam de 6 luni ca se adanceste criza medicamentelor ieftine din...

PRIMER: “Semnalam de 6 luni ca se adanceste criza medicamentelor ieftine din cauza taxei “clawback”

PRIMER – Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – care reuneste 16 situri de manufactura din tara – semnaleaza de jumatate de an ca taxa “clawback” este cauza numarul unu pentru care dispar medicamentele ieftine din farmacii si spitale si nu sunt inregistrate altele noi, blocand accesul pacientilor la terapiile uzuale.

“Am explicat in repetate randuri la Parlament, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice si la CNAS ca in conditiile in care taxa “clawback” – un impozit pe cifra de afaceri aplicat exclusiv in industria medicamentelor – ajunge sa reprezinte 25% din pretul unui medicament ieftin, acesta devine nerentabil iar producatorii au dificultati in a-l produce in continuare. Am aratat prin calcule economice ca taxa “clawback” reprezinta 5 lei, adica 25% din costul unui medicament care la producator este 20 lei si in farmacie sau spital 25 lei. Daca scadem costurile de productie, de desfacere si celelalte taxe si impozite rezulta practic ca aceste produse au rentabilitate zero. Situatia este si mai grava pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a declarat Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

Politizarea excesiva a subiectului medicamentelor si gasirea altor explicatii cum ar fi metodologia de calcul al pretului la medicamente sau exporturile paralele nu-si au locul si nu conduc la solutii reale pentru stoparea disparitiei medicamentelor ieftine, cele care costa in farmacie sau in spital sub 25 lei.

“Semnalele pe care le dau serviciile de urgenta, spitalele si medicii referitor la dificultatile aprovizionarii cu medicamentele esentiale injectabile sau perfuzabile sunt adevarate, iar criza medicamentelor ieftine nu poate fi rezolvata altfel decat printr-un dialog cu producatorii locali care fabrica majoritatea medicamentelor sub 25 lei care se afla in aparatele si trusele de urgenta din toata tara”, a mai precizat oficialul PRIMER.

“Romania are cel putin 5 situri industriale de manufactura de produse injectabile si perfuzabile in care pot fi fabricate aproape toate medicamentele deficitare, aceasta fiind raspunsul pe termen lung la criza din sistem – cu toate acestea, autoritatile prefera rezolvari  fara perspectiva, iar noi nu am fost contactati de nici un oficial pentru a gasi impreuna solutii, desi ne-am exprimat in repetate randuri disponibilitatea” a conchis Damian.

Taxa “clawback” s-a majorat in mod nejustificat si inexplicabil in ultimii doi ani, in ciuda scaderii preturilor la medicamente de acum doi ani, ajungand la 20%, adica o crestere in T3 2017 cu 30% fata de T3 2016 si cu aproape 60% fata de T3 2015. Estimarile PRIMER arata ca taxa “clawback” ca creste la 25-30% in 2018, putand conduce la o situatii mai grave decat cele din prezent.

PRIMER reitereaza ca scutirea de la plata obligatiei de tip “clawback” a medicamentelor care costa sub 25 lei reprezinta singura masura care poate genera efecte durabile asupra accesului pacientilor la medicamentele uzuale din farmacii si spitale. Nici o tara din Uniunea Europeana nu mai aplica impuneri fiscale suplimentare la acest nivel de pret, intelegand sa reduca presiunea fiscala asupra medicamentelor ieftine, asigurandu-le acestora un acces neingradit  in asa fel incat sa contribuie la scaderea costurilor din sistemele sanitare. Este momentul ca si in Romania sa fie oprita aplicarea obligatiei de plata de tip “clawback” pe acest segment de medicamente.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...
Ultima oră
Pe aceeași temă