8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialProducție record de grâu, dar pâinea tot se scumpește

Producție record de grâu, dar pâinea tot se scumpește

Fermierii români au dat lovitura anul acesta cu producția de grâu, mai mare cu 50% față de anul trecut, pentru că vremea a ținut cu ei, arată statisticile europene. Totuși, pâinea nu se va ieftini, ci dimpotrivă scumpirea este inevitabilă, ne explică reprezentanții Rompan.

Conform ultimei prognoze, România ar putea obține anul acesta o producție de 4,77 de tone, la hectar, cu 12% mai mult față de media ultimilor cinci ani și cu 60% peste 2020, an foarte slab pentru agricultură. La un calcul simplu reiese că producția totală ar putea depăși din nou pragul de 10 milioane de tone. Din păcate, acest record nu ajută în mod direct pe românul de rând, ci este benefic întregii economii.

,,Să ne bucurăm că avem o producție record de grâu și că vindem la export, balanța e mai puțin deficitară, dar din punct de vedere al morăritului-panificației lucrurile sunt pe bază de costuri de producție.”, ne-a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.

Pentru că prețul pâinii implică mai multe factori, printre care mâna de lucru și utilitățile care ale căror prețuri au explodat este inevitabil ca pâinea să nu se scumpească, mai ales că producătorii au nevoie să-și mențină business-urile, mai atrag atenția specialiștii.

,,Nu are importanță cantitatea de grâu realizată, ci dacă prețul care se vinde către mori este mai mare față de anul trecut. Prețul îl stabilește producătorul agricol când vinde grâul și ulterior, morarul când vinde făina. Își face costurile de producție și stabilește prețul la care să vândă. Dacă e sub cost e pierdere și faliment. Avem prețul dublat la energia electrică, iată că lucrurile sunt grele anul acesta pentru mediul de afaceri.”, a mai spus președintele Rompan.

Potrivit INS, prețul pâinii a crescut deja anul acesta cu 4-5%, iar acest lucru este normal spunea ministrul agriculturii.

,,Vă amintesc că anul trecut, seceta a produs niște pagube încât a dus la o producție de cereale cu 40% mai redusă și prețul pâinii nu a crescut. Aici discutăm despre alte consecințe ale crizei economice care au succedat criza sanitară începând de la energie la transport și aceste lucruri au putut să aibă consecințe și asupra prețurilor. Fermierii români trebuie să aibă venituri ca să poată să-și continue activitatea.”, declara Adrian Oros, ministrul agriculturii.

Reprezentanții companiilor de pâine s-au ferit să facă o estimare exactă a scumpirilor, însă deja pe piață sunt diferite tarife la pâine. O franzelă simplă de 300 de grame costă în acest moment 1.1 lei, însă creșterea la 1.5 lei era estimată încă din luna martie. Cea mai scumpă franzelă din țara noastră costă undeva la aproape 8 lei, french toast, feliată și ambalată. Cel mai probabil, scumpirea pâinii va fi făcută treptat, în funcție de producător, și în funcție de celelalte scumpiri. Până la urmă stabilirea prețului în funcție de celelalte costuri de producție este legală, iar singurii care pot interveni sunt cei de la Consiliul Concurenței, însă greu de crezut că vor exista diferența uriașe de preț la pâine între producători, mai ales că vorbim despre un aliment de bază pe care îl consumăm zilnic.

Potrivit Eurostat, cele mai mici preţuri la pâine şi cereale au fost înregistrate în România, cu 47% sub nivelul din UE. Prețul la pâine în România este mai mic şi decât în alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia şi Bosnia Herţegovina. Cel mai ridicat preț este în Danemarca, 51% peste nivelul din UE, urmată de Austria, 33% peste nivelul din UE, Luxemburg şi Finlanda, ambele cu 25% peste nivelul din UE.

 

,,Pâinea românească este în procent de 95% și pâinea din import de 5%. Anul acesta am avut deja o scumpire de 4-5%. Fiecare agent economic când vede că are costurile mai mari decât prețul la care vinde ia singur decizii.”, Aurel Popescu, președinte Rompan.

 

TEHNIC VORBIND

România, 47% sub UE

Bulgaria, 35% sub UE

Finlanda, 25 % peste UE

Danemarca, 51% peste UE

Sursa: Eurostat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă