Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Profesorii, „umiliți“ de șoferi și femeile de serviciu

Profesorii, „umiliți“ de șoferi și femeile de serviciu

După creșterile salariale din Educație, un profesor debutant continua să câștige mai puțin decât o femeie de serviciu din Ministerul Educației. Un șofer cu vechime de la o unitate de management din minister are un salariu la care un dascăl nu poate ajunge nici după 40 de ani.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

 Teoretic, după Sănătate, în Educație au fost înregistrate cele mai mari creșteri salariale din sistemul bugetar anul acesta. În realitate însă, veniturile dascălilor aflați la început de carieră au rămas la un nivel scăzut, iar Învățământul rămâne un domeniu neatractiv pentru eventuali profesori de calitate.

Un profesor, un învățător sau o educatoare, la debut, câștigă chiar mai puțin decât o femeie de serviciu din Ministerul Educației Naționale (MEN). Conform situației veniturilor brute din MEN, publicată trimestrial de minister, o femeie de serviciu (îngrijitoare), cu gradație 4 sau 5, câștigă 2.071-2.103 lei.

Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată are un salariu de bază de 2.045 lei, în timp ce unul cu studii superioare de scurtă durată are 1.915 lei. Acestea, în timp ce un învăţător sau educator debutant, care are doar studii liceale, primeşte un venit brut de 1.849 lei.

Mai exact, un profesor cu studii superioare de lungă durată (4-5 ani sau Bologna plus masterat) primește un salariu brut de 2.045 lei, adică 1.467 lei net (bani în mână).

 

Mai bine la volan decât la catedră

 Un șofer cu vechime de la Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației are un venit la care un profesor din învățământul preuniversitar nu poate ajunge nici după 30 de ani de vechime sau aproape de pensie. Șoferul cu gradație 5 a primit un salariu brut de 4.169 lei. În timp ce un profesor cu studii superioare și vechime de 40 de ani în învățământul preuniversitar ajunge la un salariu brut de 3.948 lei.

Totuși, un alt șofer din MEN, dar nu de la Unitatea de Management al Proiectelor, are un venit brut de 2.734 lei, dar tot mai mare decât al unui dascăl debutant. Ministrul Educației câștigă 19.950 lei pe lună, un secretar de stat primește 15.200 lei, iar directorul general al MEN ia 10.942 de lei.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar recunosc că au fost unele anomalii în Legea salarizării bugetare, care trebuie remediate, dar au speranța că salariile din Educație vor ajunge la un nivel comparabil cu cel din alte țări din această parte a Europei în anul 2022. „În Educație au fost cele mai mari creșteri salariale, după Sănătate. Mai este însă nevoie de creșteri dacă dorim ca profesorii buni să rămână în țară. Nu ne putem compara cu Germania, dar ne-am mai apropiat cu salariile de țări precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Și lucrurile vor sta mai bine, cu aplicarea Legii salarizării, din 2022“, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Marius Nistor.

 

„Riscăm să nu mai avem profesori”

 Nici în învățământul superior salariile debutanților nu sunt extraordinare. Un asistent sau un conferențiar universitar, fără doctorat, câștigă aproximativ 2.300 de lei în mână și poate ajunge la aproximativ 2.700 lei după ce obține titlul de doctor.

„Salariile nu sunt încă la un nivel care să atragă cei mai buni profesori. Am avut numeroase discuții cu cei aflați acum la conducerea țării și le-am spus că este foarte bine că au crescut salariile medicilor, dar că și Educația ar fi trebuit să meargă în același ritm. Așa, o să ajungem, în câțiva ani, în situația în care să nu mai avem profesori care să pregătească medici buni. Cred că ar trebui asumat, prin lege, că Educația este, într-adevăr, un domeniu prioritar”, ne-a declarat președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta admite că nivelul salariilor din România s-a mai apropiat de cel din țări precum Polonia sau Cehia, dar este departe de cel din alte state din zonă, ca de exemplu Slovenia. 

LISTA SALARIILOR DIN MINISTERUL EDUCAȚIEI. 

Comentarii

loading...