13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialProiect de sprijin pentru victimele violenței domestice în zona Moldovei

Proiect de sprijin pentru victimele violenței domestice în zona Moldovei

„Proiectul își propune facilitarea accesului persoanelor victime ale abuzului și violenței domestice și de gen din mediul rural și mic urban din județele Iași, Vaslui, Bacău si Neamț la servicii integrate de calitate în scopul ieșirii din situația de criză și îmbunătățirii calității vieții cu efecte pozitive în direcția prevenirii și reducerii fenomenului violenței domestice”, a spus coordonatoarea proiectului și directoarea Institutului de Medicină Legală (IML) Iași, Dr. Diana Iliescu Bulgaru.

“Am început din luna martie 2021 să oferim servicii integrate în spațiul de la Institutul de Medicină Legală Iași, abordând pluridisciplinar problematica violenței domestice și de gen, înglobând masuri specifice de asistență socială, medicală, educațională, ocupațională și de locuire. Ne bucurăm că vom putea asista în următorii doi ani cel puțin 550 persoane (adulți și copii) victime ale violenței domestice și de gen din mediul rural și mic urban din județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț, acoperind o zona de 250 de comunități locale unde serviciile de acest tip lipsesc sau sunt insuficiente” a precizat Laura Albu, președinta executivă a Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.

Proiectul vizează îmbunătățirea cadrului de cooperare și coordonare a serviciilor locale publice și private implicate în abordarea integrată a problematicii violenței domestice și gen pe întregul spectru de acțiune prevenire – protecție – monitorizare, prin acțiuni de informare, formare, transfer de bune practici, din Norvegia și România, dezvoltare de practici de lucru în comun. „Vom colabora cu peste 450 de profesioniști si voluntari din județele Iași, Vaslui, Bacău si Neamț care lucrează sau interacționează cu victimele in scopul facilitării accesului la servicii de calitate, ne vom deplasa in teritoriul rural și vom fi aproape de cei care intervin in lucrul pe cazuri” ne-a comunicat Irina Maria Sile, director executiv al Fundației Corona.

Proiectul este inovativ prin caracterul integrat al intervenției – prin alăturarea în consorțiu a cinci parteneri cheie având ca promotor Institutul de Medicina Legala Iași, cu rol de coordonare a tuturor serviciilor de medicina legala din regiunea NE, care este principala sursa de recepție și referire cazuri de violența domestica și sexuală din mediul rural; are ca parteneri ONG-uri regionale cu experiența de 20 de ani în asistenta victimelor violenței domestice (Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară) și educației antreprenoriale (Fundația Corona), precum și a unui ONG norvegian Asociația Hedda cu expertiza în prezentarea de bune practici în domeniul violentei domestice din Norvegia.

„Aștept cu nerăbdare să reiau colaborarea cu partenerii noștri români, de care ne leagă o prietenie veche și cu care am lucrat pe multe proiecte ce vizează violența domestică și colaborarea între România și Norvegia în trecut”, a împărtășit plin de entuziasm Jorgen Lorenzen, director al Foreningen Hedda.

Proiectul aduce în parteneriat agenția coordonatoare a strategiei naționale privind prevenirea și combaterea violenței domestice, Agenția Naționala pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cu rol în monitorizarea și informarea tuturor instituțiilor județene și locale în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor Convenției de la Istanbul. “Ne dorim să abordăm și să explorăm aspecte deosebit de importante pentru toate femeile și copiii din mediul rural din cele patru județe acoperite de proiect (Iași, Vaslui, Bacău, Neamț) din perspectiva consecințelor, perspectivelor și soluțiilor pe care le putem identifica prin colaborare permanentă și abordare integrată, în legătură cu situațiile de violența domestică, care sau accentuat pe fondul pandemiei COVID 19,” a spus Monaliza Cirstea, directoarea ANES.

Proiectul GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen, COD PN4010, ctr.2/25.02.2021/N, beneficiază de un grant în valoare de 1.226.252 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului de Dezvoltare Locală. Obiectivul este facilitarea accesului persoanelor victime ale abuzului și violenței domestice și de gen din mediul rural din județele Iași, Vaslui, Bacău si Neamț la servicii integrate de calitate in scopul ieșirii din situația de criza și îmbunătățirii calității vieții cu efecte pozitive in direcția prevenirii si reducerii fenomenului violenței domestice.

Proiectul este coordonat de Institutul de Medicină Legală Iași în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Foreningen Hedda.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă