8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialProiect: Gardienii din închisori se vor numi "polițiști de penitenciare"

Proiect: Gardienii din închisori se vor numi “polițiști de penitenciare”

Acest proiect prevede, printre altele, schimbarea denumirii de “funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de “poliţist de penitenciare”.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Justiției, forma acestui proiect normativ s-a concretizat în urma mai multor întâlniri între reprezentanţii ministerului, ai ANP şi ai organizaţiilor sindicale din sistemul administraţiei penitenciare.

Modificările sunt propuse în contextul punerii în aplicare a deciziei-pilot pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul României privind condiţiile din penitenciare.

Modificările propuse prin acest proiect vizează, printre altele, schimbarea denumirii de “funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de “poliţist de penitenciare”. Noua denumire ar fi de natură să ofere funcţionarilor de penitenciare o identitate, ca ocupaţie şi categorie profesională, similară celorlalte instituţii din sectorul Apărării, Ordinii Publice şi Securității Naționale.

O altă propunere a Ministerului se referă la instituirea mandatelor pe perioadă limitată, de patru ani, pentru funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare. În acest mod se consideră că se va asigura un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii, și se va încuraja pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcţie, deschizând accesul şi altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea acestor funcţii, stimulând astfel competiţia şi asigurând o bază de selecţie obiectivă.

Proiectul de lege mai prevede: reglementarea de o manieră clară a modalităţilor de ocupare a funcţiilor de execuţie şi de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare; instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare, care va detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a poliţiştilor de penitenciare, prevederi destinate a înlătura lacune de reglementare sau interpretări contradictorii ale legii în forma actuală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă