Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Proiect: Gardienii din închisori se vor numi "polițiști de penitenciare"

Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a Legii 293/2004 privind statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Mihai Diac 0 comentarii

Acest proiect prevede, printre altele, schimbarea denumirii de "funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare" cu cea de "poliţist de penitenciare".

Potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Justiției, forma acestui proiect normativ s-a concretizat în urma mai multor întâlniri între reprezentanţii ministerului, ai ANP şi ai organizaţiilor sindicale din sistemul administraţiei penitenciare.

Modificările sunt propuse în contextul punerii în aplicare a deciziei-pilot pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul României privind condiţiile din penitenciare.

Modificările propuse prin acest proiect vizează, printre altele, schimbarea denumirii de "funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare" cu cea de "poliţist de penitenciare". Noua denumire ar fi de natură să ofere funcţionarilor de penitenciare o identitate, ca ocupaţie şi categorie profesională, similară celorlalte instituţii din sectorul Apărării, Ordinii Publice şi Securității Naționale.

O altă propunere a Ministerului se referă la instituirea mandatelor pe perioadă limitată, de patru ani, pentru funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare. În acest mod se consideră că se va asigura un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii, și se va încuraja pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcţie, deschizând accesul şi altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea acestor funcţii, stimulând astfel competiţia şi asigurând o bază de selecţie obiectivă.

Proiectul de lege mai prevede: reglementarea de o manieră clară a modalităţilor de ocupare a funcţiilor de execuţie şi de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare; instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare, care va detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a poliţiştilor de penitenciare, prevederi destinate a înlătura lacune de reglementare sau interpretări contradictorii ale legii în forma actuală.

Comentarii

loading...