4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialProiect. Statul ar putea subvenţiona ratele la casă ale militarilor și polițiștilor

Proiect. Statul ar putea subvenţiona ratele la casă ale militarilor și polițiștilor

Conform acestui proiect legislativ, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau care sunt mutați în interes de serviciu și care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului „în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază”, informează un articol publicat pe site-ul adevarul.ro.

Astfel, după absolvirea şcolilor de profil şi după numirea la post, poliţiştii şi cadrele militare care nu au locuinţă în localitatea respectivă şi care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensaţie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata împrumutului.

Această compensaţie lunară se va acorda pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului şi doar pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

Aceleaşi categorii de personal vor putea beneficia de o facilitate similară, conform propunerii legislative, şi în cazul în care sunt mutate într-o garnizoană din localitatea de domiciliu, dar nu deţin, nici ele şi nici soţul/soţia acestora, o locuinţă proprietate personală în această localitate.

Subvenţionarea ratelor este o măsură care ar facilita loializarea personalului militar, susțin iniţiatorii proiectului.

În prezent, militarii şi poliţiştii mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul au locuinţele subvenţionate de stat prin intermediul unei compensari de la Bugetul de stat a chiriei.

Iniţiatorii îşi motivează propunerea de modificare legislativă prin faptul că toate modalităţile de recompensare a poliţiştilor şi militarilor au „menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligaţiilor deosebite care le revin, în vederea loializării faţă de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea, faţă de valorile şi principiile statului român şi ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente şi adecvate a beneficiarului activităţii lor, cetăţeanul”.

Iniţiatorii mai cred că astfel se va stopa şi valul de pensionări anticipate din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, întrucât măsura va „loializa” această categorie de personal şi că statul dă aceste sume de bani pe chirii „fără o finalitate concretă”.

De exemplu, un tânăr locotenent are, conform datelor publicate recent de MApN, o soldă lunară 2.271 de lei. Asta înseamnă că, dacă propunerea va trece prin Parlament şi va fi avizată şi de preşedintele României, statul va putea subvenţiona o rată de 11.35,50 lei. Subvenţia ar fi de minimum 805 lei (în cazul unui soldat) şi de cel mult 4.692,50 lei în cazul unul general.

Teoretic, de la colonel (comisar-şef în cazul poliţiştilor) în sus, cadrele militare îşi vor permite credite ipotecare de 100.000 de euro plătibile în 20 de ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă