Foto Arhiva

Foto Arhiva

Protest în faţa Ministerului Educaţiei

Aproximativ 30 de studenţi şi profesori protestează marţi în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, principala nemulţumire fiind legată de modul de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior pentru anul universitar 2018-2019.

Rl online 0 comentarii

Reprezentanţii studenţilor şi profesorilor care protestează au fost primiţi la discuţii de către ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa.

Protestatarii afişează pancarte pe care scrie : "Demisia", "Solidaritate", "Acces la educaţie".

Unul dintre protestatari, lectorul de la SNSPA Claudiu Crăciun, a spus că sistemul universitar românesc este subfinanţat.

"Noi plecăm de la realitatea dură care trebuie schimbată: învăţământul universitar din România este cronic subfinanţat. Faptul că există o finanţare cronică, asta aruncă universităţile într-o luptă pentru supravieţuire şi resurse. Această luptă pentru supravieţuire şi resurse are rezultate diferite de la ministru la ministru.(...) Noi în primul rând cerem creşterea finanţării pentru educaţie universitară. Credem că toate universităţile, şi mici şi mari, trebuie să fie finanţate mai bine, inclusiv cu locuri mai multe la toate nivelurile, plus o sumă mai mare per student şi în acelaşi timp, aceste alocări să fie totuşi transparente, pentru că motivele invocate pentru aceste tăieri sunt cvasi-inexistente, ele nu se leagă criteriile de rezultatele respective", a spus Crăciun.

El a afirmat că protestatarii solicită revenirea la numărul iniţial de locuri, iar în domeniile pe care ministerul le doreşte întărite să existe alocări suplimentare.

"Nu înţelegem de ce pentru a stimula nişte domenii trebuie să tai din altă parte, mai ales că toate statisticile europene ne arată că raportul dintre cei care finalizează studiile socio-umane şi cei care finalizează studii să spunem inginereşti este de trei sau doi la unu. Şi în exact situaţia asta suntem noi", a spus Crăciun.

El consideră că motivele reale care au stat la baza alocării cifrelor de şcolarizare ar fi "de ordin politic, de ordin personal".

"Motivele reale cred că sunt de ordin politic, de ordin personal şi afectează întregi comunităţi. Aceste schimbări şi aceste tăieri nu vor afecta ierarhia de vârf a universităţilor. Aceste schimbări vor afecta mai degrabă cadrele didactice şi în primul rând studenţii, care dacă vor să se şcolarizeze în nişte program foarte căutate vor trebui să scoată sume din buzunar", afirmă lectorul.

"Nu mi se pare cinstit să tai locuri bugetate de la cele mai performante universităţi din ţară şi să le dai universităţilor care nu au rezultate atât de bune. Aceste tăieri ne afectează pe viitor în mod direct, pentru că, dacă nu voi avea loc bugetat, eu nu voi avea banii necesari pentru a-mi plăti un loc la doctorat. Îmi pierd orice oportunitate de viitor", a afirmat Claudiu, student la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

Comentarii

loading...