15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialRâul Jiu: Autorităţile continuă intervenţiile pentru neutralizarea poluării

Râul Jiu: Autorităţile continuă intervenţiile pentru neutralizarea poluării

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au transmis, miercuri, că unda poluantă de pe rîul Jiu ajunsese marţi seară în zona podului de pe Jiu – localitatea Valea Stănciului, pod situat la aproximativ 50 de kilometri aval de municipiului Craiova. Administraţia Bazinală de Apă Jiu a instalat marţi, pe toată lăţimea albiei minore a râului Jiu, amonte pod, un baraj tip fustă, cu adâncimea fustei de 50 centimetri, cu ajutorul bărcii pneumatice furnizate de ISU Oltenia.

În faţa acestuia, ABA Jiu a lansat la apă barajul absorbant furnizat de OMV Petrom, ca urmare a începerii apariţiei de irizaţii de produs petrolier pe suprafaţa apei, ulterior, echipa de intervenţie aruncând spilsorb pe toată lăţimea zonei poluate.

“Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri, echipa de intervenţie a ABA Jiu (dotată cu generator şi proiectoare), formată din 10 persoane precum şi 5 persoane din partea OIL Depol, a intervenit sporadic  cu spilsorb pentru neutralizarea irizaţiilor. Echipa de la ISU Oltenia urmează a ridica miercuri barajul absorbant furnizat de OMV Petrom, sub supravegherea ABA Jiu – măsură în curs de realizare, acesta urmând a fi neutralizat de OIL Depol Constanta în Parcul Brădeşti sector 3- ASSET II Oltenia, judeţul Dolj”, au precizat reprezentanţii ABA Jiu.

Sursa citată a precizat că miercuri barajul cu fustă urmează a fi ridicat de echipa de intervenţie a ABA Jiu şi că situaţia rămâne în monitorizarea autorităţilor.
        
Pe data de 28 mai a avut loc avaria colectorului Ø 6 transport ţitei apă sărată Brădeşti – Gherceşti ce aparţine OMV Petrom  Asset II Oltenia, judeţul Dolj, dispeceratul ABA Jiu fiind informat la ora 20.40. Avaria s-a produs la ora 19.30 din datele furnizate de reprezentanţii OMV PETROM, aceştia intervenind prin sistarea pompării şi instalarea de baraje absorbante pe râul Amaradia, afluent de stânga al râului Jiu, în  zona localităţii Albeşti.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a intervenit încă de luni seara cu patru camionete încărcate cu spilsorb, două formaţii de intervenţie Rapidă (Craiova şi Scaieşti) alcătuite din 20 de persoane, una aflându-se la confluenţa râului Amaradia cu râul Jiu, iar cealaltă  la 3-4 kilometri pe râul Jiu, la podul din localitatea Cernele.

Marţi, pe râul Amaradia, începând de la locul avariei – comuna Albeşti, până la confluenţa cu râul Jiu mai sunt irizaţii de produs petrolier, atât în apă, cât şi pe vegetaţia situată pe ambele maluri, au precizat reprezentanţii ABA Jiu.

De asemenea, pe sectorul de curs Jiu situat aval confluenţă cu râul Amaradia, până în zona podului rutier de pe DN Craiova – Breasta, zona pod Breasta, aproximativ şapte kilometri se observă irizaţii şi pete discontinue de produs petrolier, curentul apei dirijându-le spre malul stâng, în această zonă ABA Jiu intervenind cu 1500 kilograme spilsorb.

Totodată, când unda poluantă a ajuns în zona podului de la Podari, aval aproximativ cinci kilometri de podul de la Breasta specialiştii ABA Jiu au intervenit cu 80 de saci cu spilsorb.

Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă