15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialRăzboi declarativ în Coaliție, după prelungirea carantinei la Timișoara

Război declarativ în Coaliție, după prelungirea carantinei la Timișoara

Liderul Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, liberalul Alin Nica, a declarat, duminică seara, că prelungirea carantinei de către secretarul Raed Arafat este “o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană”. Nica susţine că în repetate rânduri le-a atras atenţia, lui Raed Arafad şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre inutilitatea carantinei, care este doar formală, realitatea demonstrând că rata de infectare continuă să crească, iar secţiile de ATI sunt în aceeaşi stare.

“Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare”, susţine Alin Nica, într-o postare pe Facebook.

Diametral opusă este poziția primarului USR PLUS al Timișoarei, Dominic Fritz a salutat, duminică seara, hotărârea de continuare a carantinei cu 72 de ore pentru Timişoara şi zona periurbană, precizând că măsura este necesară pentru a preveni “un colaps iminent al sistemului sanitar”. “Îmi pare rău de incertitudinea prin care timişorenii au trecut în acest weekend şi am un respect uriaş pentru eforturile până la limită pe care mulţi le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timişoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Politizarea carantinării aici, la Timişoara, a dus la blocajul din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş şi, de aceea, decizia a fost luată de către Guvernul României, prin Ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o şi decis-o acum două săptămâni, pentru Timişoara şi toate cele patru comune periurbane”, arată Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

În replică la declarațiile liberalului Alin Nica, tot prin intermediul unei postări pe Facebook, șeful DSU, Raed Arafat, justifică măsura prelungirii carantinei prin recomandarea făcută de DSP Timiş şi trimisă către INSP, care a avizat propunerea şi a solicitat ca și localităţile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână în carantină, din considerente de sănătate publică. Arafat precizează că măsurile de carantinare aplicate nu au fost în măsură să limiteze mişcarea şi deplasările, sub o formă de închidere totală şi că s-a avut în vedere ca sectorul economic să-şi poată conuta pe mai deprate activităţile, cu mici excepţii, acolo unde impactul în domeniul sănătăţii publice poate fi unul semnificativ. Potrivit acestuia, decizia DSU a fost luată în urma mai multor discuţii şi consultări, inclusiv cu Ministerul Sănătăţii şi INSP şi nu a fost luată “ca un afront la adresa autorităţilor din Timiş”, ci ca o măsură de prevenire, pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile.

“În concluzie, atacurile şi reproşurile nu îşi au locul în astfel de situaţii. Noi, cu toţii, instituţii centrale, judeţene sau locale, dar şi populaţia, trebuie să lucrăm împreună pe cele două direcţii, şi anume, reducerea impactului şi limitarea infectărilor, în paralel cu vaccinarea unui număr cât mai mare din populaţie, în următoarea perioadă”, a subliniat Arafat.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă