13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialCum ne recomandă producătorii și autoritățile să decojim cireșele de 100 de...

Cum ne recomandă producătorii și autoritățile să decojim cireșele de 100 de lei kilogramul

Imazalilul și thiabendazolul sunt cunoștințe mai vechi ale consumatorilor din România. Produsele pe care se folosesc aceste substanțe se vând de ceva vreme în magazinele multinaționalelor din România. Până acum, însă, era vorba despre citrice. Anul trecut, Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, avertiza cumpărătorii că unele din citricele care se găsesc în magazinele noastre sunt conservate cu imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia Uniunii Europene.

„Portocalele și citricele conservate cu imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante și are o acțiune fungicidă. Ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și se pare că este cancerigenă și mutagenă, după cum declara prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit și nici o culoare aparte. Legislația Uniunii Europene interzice folosirea thiabendazol-imazalilului în agricultură”, a declarat Paul Anghel. Acesta a precizat că intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite și a spus că acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor. Tot el spunea că ANPC a depistat 108 kg de citrice tratate cu imazalil, într-un hipermarket din București. Acesta le-a scos de la vânzare, la solicitarea ANPC, până la efectuarea analizelor de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unor instituţii internaţionale de sănătate, E233, folosit în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave, precum cancerul.

Ce spun autoritățile

ANSVSA a anunțat, anul trecut, printr-un comunicat de presă, că imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021. „Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg). Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA. În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru ­această ­substanță în ­citrice”, menționează sursa citată.

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea postrecoltare a citricelor, roșiilor, semințelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de ­legislația în vigoare. La ora redactării acestui articol, echipe ale ANPC efectuau controale în magazinele care vindeau aceste produse. 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă