„România Educată“. Programul lansat de președintele Iohannis este doar o colecție de păreri

„România Educată“. Programul lansat de președintele Iohannis este doar o colecție de păreri

O serie de intelectuali critică proiectul „România Educată“, lansat de Klaus Iohannis abia la finalul mandatului său la Cotroceni, în momentul în care speră să fie reales în funcția de șef al statului.

Mihai Diac 0 comentarii

Programul „România Educată”, lansat de preşedintele Klaus Iohannis, propune măsuri eșalonate până în anul 2030, care ar urma să realizeze, printre altele, o rată de promovare de cel puţin 80 la sută a testării de la finalul ciclului gimnazial și de cel puțin 75 la sută la examenul de bacalaureat.

Acest program este anunțat însă de Iohannis în momentul în care el se apropie de finalul mandatului de șef al statului și după ce a anunțat oficial că a intrat în campanie electorală, pentru cel de-al doilea mandat.

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, se teme că acest proiect are pentru Iohannis doar „o funcţie electorală“ şi este doar „o colecţie de păreri“.

„Din păcate, fiind prezentat acum, după patru ani de mandat prezidenţial, dincolo de ceea ce a spus preşedintele că nu-l va utiliza în campania electorală, cred că mai degrabă are o funcţie electorală. Îmi e greu să cred că prezinţi un astfel de proiect după patru ani în care nu ai prezentat nimic. Un proiect care vizează Educaţia până în 2030, iar tu mai ai doar un an de mandat... Care ar fi logica să prezinţi un proiect până în 2030 când tu ştii că mai ai doar un an de mandat. Nu are decât o funcţie electorală. Din păcate, nu cred că a fost propus ca să rezolve probleme, ci ca să ofere un vehicul electoral”, subliniază Mircea Miclea, citat de Mediafax.

Fostul ministru critică și forma în care șeful statului și-a întocmit programul „România Educată“.  Acest document include două scenarii de structurare a sistemului de învățământ. Astfel, în România s-ar putea introduce fie portofoliul educaţional, fie colegiul universitar după model american. „Se prezintă două scenarii diametral opuse în legătură cu învăţământul preuniversitar. Dacă îl aplici pe unul, atunci nu-l poţi aplica pe celălalt. Atunci când se prezintă două scenarii în loc de unul înseamnă că tu nu susţii niciunul, nu susţii o soluţie, prezinţi o temă de discuţie”, subliniază Mircea Miclea.

 

„Mai bine punea gresie în toaleta unei școli“

Despre același document, lansat de șeful statului, prof. univ. dr. Daniel David, prorector la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, avertizează că “arhitectura proiectului este greșită pe componenta învățământ superior / cercetare. Nu poți polei ceva ce are fundație strâmbă, că oricum va arăta prost și se va prăbuși”.

Daniel David se teme că „rolul important al cercetării aplicative / inovării / antreprenoriatului devine din nevoie justificată, cu care toți suntem de acord în limite raționale, obsesie, alunecând astfel iar în disfuncție și caricaturizare”.

La rândul ei, Alina Mungiu-Pippidi, analist politic, este de părere că, nici măcar din punct de vedere electoral, acest program nu-l va ajuta pe Klaus Iohannis.

“O fi fost eficientă lansarea asta cu educația măcar din punct de vedere electoral? A entuziasmat pe careva? (…) Cred că era mai reușită lansarea dacă se ducea să pună gresie în toaleta unei școli din cele două mii care nu au – sunt și pe aproape, prin Ilfov. Că ăsta era un gest, îl ținea lumea minte”, consideră Alina Mungiu-Pippidi.

Comentarii

loading...