Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

România este printre cele mai ambițioase state europene în domeniul proiectelor de mediu

România, prin președintele Klaus Iohannis, a prezentat la data de 17 martie un plan "mai generos pentru natură" decât alte țări membre ale UE.

Mihai Diac 0 comentarii

România, prin președintele Klaus Iohannis, a prezentat la data de 17 martie un plan "mai generos pentru natură" decât alte țări membre ale UE, anunță un comunicat de presă transmis de organizația neguvernamentală Agent Green.

Totuși, pe ansamblu, "statele membre ale UE plănuiesc să cheltuiască o suma prea mică pentru a proteja natura din cele 672 milarde € acordate de Comisia Europeană prin Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF)", precizează comunicatul de presă.

Acest punct de vedere este exprimat de o coaliție europeană de ONG-uri de mediu cu ocazia reuniunii miniștrilor Mediului din țările UE, reuniune care are loc joi, 18 martie 2021.

În cazul României, din cei aproximativ 31 de milarde de euro, aproximativ 37 la sută sunt destinați combaterii schimbărilor climatice și protejării biodiversității.

Pe parcursul dezbaterilor premergătoare anunțului făcut ieri de președintele Iohannis, "Agent Green criticase prima formă a planului României deoarce abordează mai mult efectele și nu cauzele schimbărilor climatice și a pierderii de biodiversitate. Mai mult, tranziția către producția și consmul de enrergie verde nu era una abruptă. Forma prezentată ieri include îmbunătățiri semnificative. Chiar dacă se insistă încă pe risipirea unor sume imense pentru proiecte de irigații, drenaj și sisteme anti-grindină (6,2 miliarde €) în zone care oricum sunt în curs de deșertificare, s-au făcut însă salturi semnificative în versiunea îmbunătățită a PNRR (Planul Național de Reziliență și Redresare)", precizează comunicatul de presă.

Comentarii

loading...