14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialRomânia, prezentă la reuniunea Consiliul Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană

România, prezentă la reuniunea Consiliul Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a subliniat în alocuțiunea sa: „Mulțumim Președinției Germane pentru eforturile depuse în avansarea dosarului privind Legea Europeană a Climei (ECL). Trebuie să avem în vedere faptul că Legea climatică va reprezenta cadrul de reglementare pentru următorii 30 de ani. Ca urmare, este important să ajungem la un acord care să se bucure de susținerea tuturor statelor membre și să ia în calcul liniile majore stabilite la nivelul Consiliului European, oferind astfel un mandat complet și puternic înaintea începerii negocierilor cu Parlamentul European.”

Cu această ocazie, demnitarul a apreciat atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050 și stabilirea țintelor intermediare la 10 ani, subliniind poziția României privind: completarea textului Legii cu aspecte privind cadrul de implementare care să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor; ajustarea mecanismelor de implementare la nevoile fiecărui stat, pentru a asigura o tranziție justă; ideea că tranziția la neutralitatea climatică trebuie să se facă într-o manieră echilibrată și în mod echitabil pentru toți cetățenii UE, în special pentru cei cu venituri mici, și altele.

Este de punctat faptul că Romania, susținută de statele grupului de la Vișegrad, a propus un amendament care a și fost acceptat, prin care Comisia Europeană va propune măsurile necesare pentru ca statele membre să aibă la dispoziție instrumentele și stimulii adecvați pentru investițiile necesare prin care să poată atinge ținta de reducere a emisiilor în 2030, precum și a neutralității climatice în 2050, la nivel UE.

De asemenea, în a doua parte a întâlnirilor din cadrul Consiliului de Mediu -„Biodiversitatea – nevoia unei acțiuni urgente”, poziția României a reliefat aspecte importante: protejarea și restaurarea biodiversității și refacerea ecosistemelor, ca măsuri esențiale pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase (mai ales în contextul pandemiei de COVID 19); definirea conceptelor „păduri primare” și „păduri seculare”; stabilirea criteriilor pentru identificarea și desemnarea ariilor suplimentare, inclusiv pentru gestionarea adecvată a obligației de protejare a acestora și definirea regimului strict de protecție; includerea de prevederi clare cu privire la finanțare și alocarea unui procent semnificativ pentru domeniul biodiversității.

În cadrul Consiliului de Mediu de la Luxemburg au fost abordate și alte subiecte privind mediul, de importanță majoră pentru statele membre. Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea delegației olandeze a ideilor pentru „World Circular Economy Forum”, care se va desfășura anul viitor, la 15 aprilie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă