16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialRomânii, aduși la muncă, în străinătate, cu avioane private!

Românii, aduși la muncă, în străinătate, cu avioane private!

Un viticultor tirolez din provincia nordică Bolzano nu a ezitat să închirieze un avion particular pentru a-și aduce, pe calea aerului, din România, echipa sa de lucrători de lungă durată.

Martin Hofstaetter, a cărui podgorie se află în jurul pitorescului oraș Termeno, s-a bazat, de mai bine de zece ani, pe o echipă de îngrijitori și culegători români care, de obicei, călătoreau în Italia cu autocarul și lucrau până în toamnă, după recoltarea strugurilor. Anul acesta însă, în ciuda faptului că aveau dreptul de a lucra în Italia, echipa a fost oprită la granița cu Ungaria, fapt pentru care viticultorul austriac a acționat rapid, angajând un avion privat de mici dimensiuni pentru a-și transporta muncitorii, din România în Italia, pe cheltuială proprie.

Prima echipă de muncitori români, formată din 8 lucrătoare, a ajuns în Italia la finalul lunii mai și va asigura, până la finalul lunii iulie, lucrările necesare în perioada de vegetație și de maturare a plantațiilor de viță de vie. O a doua echipă, formată din aproximativ 20 de lucrători din România va ajunge în Termeno la sfârșitul lunii august, pentru recoltă.

Modalitatea de transport la care a apelat viticultorul tirolez a fost un element de noutate pentru muncitoarele sezoniere din România, obișnuite cu drumul lung și obositor pe arterele rutiere. Maria Condrea, una dintre lucrătoarele de bază, solicitate an de an de Martin Hofstaetter, a declarat reporterilor AFPTv că experiența primei călătorii pe calea aerului a fost una grozavă, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care lucrează în agricultură depind de contractele anuale din Italia. ”Să rămânem în România ar fi fost dificil pentru noi. Acolo unde locuim nu există oferte de locuri de muncă, fabricile fiind închise”, a mai precizat Maria Condrea.

Angajatorul tirolez recunoaște: ”Italienii nu mai vor să lucreze, acuză dureri de spate și pleacă!”

Hofstaetter, ale cărui vinuri includ celebrele soiuri albe din nord-estul Italiei, a explicat imperativul aducerii muncitorilor din România: ”Italienii dispar de la lucru după câteva zile!”

Viticultorul tirolez din Bolzano declară că, în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, a încercat să găsească soluții în privința necesarului de forță de muncă pe piața internă, însă s-a lovit de lipsa de disponibilitate a localnicilor pentru astfel de activități agricole. ”Italienii nu mai vor să lucreze pe câmp sau în podgorii. Acuză dureri de spate și dispar după câteva zile, provocând întârzieri care ne prejuduciază. E păcat că munca în agricultură nu este ceva mai apreciată aici, însă eu sunt foarte mulțumit de abilitățile și de dăruirea românilor, cu care am ales să colaborez de mai bine de 10 ani”, a declarat Martin Hofstaetter.

Modelul viticultorului tirolez a fost urmat și de alți întreprinzători italieni care  nu au mai putut aștepta ridicarea restricțiilor de călătorie. În ultima săptămână a lunii mai, primul grup de aproximativ 100 de muncitori străini au ajuns în Italia din Maroc, transportul lor fiind plătit de o asociație de fermieri din partea estică a regiunii Abruzzo.

Europa de Vest, dependentă de forța de muncă furnizată de europenii din Est

Statisticile anuale arată faptul că Vestul are nevoie în această perioadă de aproximativ un milion de muncitori, în mod tradițional oferiți de piața estică: Franţa a comunicat un necesar de 200.000 de oameni până la finalul lunii mai, în timp ce Spania caută între 70.000 şi 80.000 de persoane. În acelaşi timp, Italia căuta circa 250.000 de muncitori sezonieri pentru mai și iunie, în timp ce Marea Britanie primea în mod obişnuit între 70.000 şi 80.000 de angajaţi pentru sezon, iar Germania 300.000.

Relaxare socială în Italia abia din data de 3 iunie

Italia a fost lovită dur de coronavirus, fiind considerată epicentrul european al Covid-19 în stadiile sale incipiente. Țara a introdus măsuri semnificative de relaxare socială abia în ultimele zile.

Hotelurile din Italia urmează să se redeschidă în această săptămână, cu o capacitate redusă și o politică de doi metri distanță, restaurantele și barurile fiind redeschise deja din 18 mai, cu mesele distanțate la doi metri, plajele fiind de asemenea deschise, cu umbrele așezate la cinci metri între ele. Zborurile către Italia și din Italia au fost reluate începând cu 3 iunie, dată de la care au fost permise și călătoriile între regiuni, însă, cu toate acestea, guvernul italian spune că mișcările pot fi restricționate din nou în anumite zone, în funcție de riscul individual de propagare a virusului.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă