Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce își doresc românii de la UE? Mai multă stabilitate economică şi mai puţină corupţie

Ce își doresc românii de la UE? Mai multă stabilitate economică şi mai puţină corupţie

Românii îşi doresc ca UE să facă mai mult pentru rezolvarea unor probleme precum stabilitatea economică, diminuarea corupţiei, politica publică şi educaţie, arată un studiu al Comitetului European al Regiunilor.

Iulian Budușan 0 comentarii

Românii îşi doresc ca Uniunea Europeană să facă mai mult pentru rezolvarea unor probleme precum stabilitatea economică, diminuarea corupţiei, politica publică şi educaţie, arată un studiu al Comitetului European al Regiunilor care arată cum este percepută Europa în regiuni şi oraşe.

În privinţa preocupărilor legate de corupţie şi rolurile legilor în stat, România ocupă locul trei în rândul ţărilor din UE, pe primele două locuri situându-se Bulgaria şi Slovacia.

„Menţionarea educaţiei este interesantă deoarece aceasta nu apare prea des printre preocupările majore ale populaţiei în relaţia cu autorităţile naţionale. Românii manifestă încredere sporită în Uniune comparativ cu alte niveluri administrative. Parţial, cel puţin, asta se datorează nivelului foarte scăzut de încredere în autorităţile regionale, iar în privinţa îngrijorărilor pe care românii le au privind ţara lor sunt legate de stabilitatea economică, educaţie sau politicile interne”, arată autorii studiului.

O nemulţumire semnificativă a fost exprimată în România referitor la corupţie şi statul de drept, văzută ca o preocupare principală.

Iniţiatorii raportului au elaborat şi o comparaţie între nevoia de solidaritate şi preocuparea în ceea ce priveşte migraţia. Potrivit acesteia, românii se clasează pe ultimul loc în lista ţărilor din Uniunea Europeană în privinţa migraţiei, în timp ce solidaritatea înregistrează un nivel mai mare de preocupare.

Membrii incluşi în studiu de declară entuziaşti faţă de Uniunea Europeană, dar se simt, de asemenea, deconectaţi de la UE. În acelaşi timp, un sentiment care nu priveşte numai percepţia lor asupra UE, ci politica în general.

 
La nivelul UE, respondenţii au declarat că au încredere în politicienii lor locali şi regionali mai mult decât au încredere în UE sau în politicieni naţionali.

Comentarii

loading...