6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialRomânii vor masterate în Occident. Care sunt cele mai dorite universități străine

Românii vor masterate în Occident. Care sunt cele mai dorite universități străine

Marea Britanie se află în topul preferinţelor studenţilor români, susţin specialiştii consultați de Mediafax.

Potrivit acestora, universităţile străine oferă tinerilor diverse oportunităţi, printre care burse, studii fără taxă, precum și activităţi extraşcolare.

Studenţii români susțin că sistemul educaţional din țara noastră are multe minusuri.

Târgul internaţional de masterate şi doctorate, QS World Grad School Tour Bucureşti, desfăşurat în Bucureşti, a prezentat tinerilor ofertele pe care le au universităţile străine pentru studenţii români.

“Scopul evenimentului este să îi ajutăm pe elevii de la licenţă să-şi continue studiile în străinătate, să găsească şcoala potrivită pentru ei, să afle cât mai multe informaţii despre burse, programe. Studenţii din România caută în special ofertele pe care le are Marea Britanie. Numărul studenţilor care pleacă în Marea Britanie este în creştere. În preferinţe se mai află Olanda, Germania şi ţările din Vestul Europei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Răileanu, organizatorul târgului.

 

Reprezentanţii universităţilor străine precizează că studenţii români se adaptează uşor cerinţelor şi se integrează repede peste hotare.

“Noi oferim studenţilor români toate oportunităţile pe care le oferim studenţilor internaţionali. Oferim multe burse. Analizăm cu atenţie toate dosarele pe care le primim şi acordăm bursele în funcţie de meritele studenţilor. (…) Universitatea noastră oferă studenţilor multe posibilităţi”, a declarat Marina Karbonki, profesor al Universităţii Politehnica din Milano, Italia.

Specialiştii spun că studenţii români aleg facultăţile de economie, informatică sau drept.

“Avem 15 programe de masterat pentru studenţii români. Evident, studenţii trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, pentru că programele noastre sunt în limba engleză. Din câte am văzut, tinerii români sunt interesaţi de ofertele noastre şi îi încurajăm să aplice”, a mai spus Silvia Krasovski, profesor la Universitatea din Viena.

Denisa Caragia este studentă în anul III la Universitatea Româno-Americană. Tânăra studiază la Facultatea de Informatică şi îşi doreşte să-şi continue studiile de masterat în acelaşi domeniu, doar că peste hotare.

“Am venit aici pentru că mă interesează un master în străinătate. Cred că asta este o oportunitate foarte bună de a găsi ce caut. Sper să găsesc, dacă nu voi găsi aici, atunci voi căuta pe internet”, a declarat studenta Denisa Caragia, potrivit Mediafax.

Denisa vrea să-şi continue studiile de masterat la o universitate din Japonia, motiv pentru care a început să studieze limba japoneză. Ea speră că astfel ar putea avea şanse mai mari.

“Vreau să aflu mai multe informaţii despre cum să aplic, cât costă, dar şi ce presupune examenul de admitere în Japonia. Vreau nu doar să merg la master acolo, dar şi să mă angajez. (…) Aş prefera să lucrez peste hotare ca să văd cum este mediul şi stilul de viaţă acolo, dacă mă acomodez, dar şi pentru a avea experienţe noi”, a mai adăugat tânăra.

Denisa Caragia mai precizează că sistemul educaţional românesc are multe minusuri, motiv pentru care vrea să meargă peste hotare.

“Se insistă mai mult pe partea teoretică decât cea practică. Profesorii cer foarte mult, dar la ore nu sunt foarte implicaţi, nu stau lângă elev ca să fie siguri că au înţeles. Ei nu se pricep a preda într-un mod clar, dar şi metoda de predare este învechită”, a mai adăugat Denisa Caragia.

Un alt tânăr prezent la eveniment este Mihai Tudorache, student la Facultatea de Informatică, Universitatea Titu Maiorescu din Capitală. Acesta spune că este decis să-şi continue studiile peste hotare.

“Am văzute pe internet anunţul evenimentului şi am decis să vin pentru a afla mai multe oportunităţi despre bursele de peste hotare. Mi-ar plăcea să ajung în nord pentru că sistemul de învăţământ de acolo este gratuit. Şi Japonia mă atrage, dacă reuşesc să învăţ limba japoneză, sper să ajung acolo. Mă interesează cultura lor, cunosc situaţia lor politică, adică mă informez des”, a spus studentul Mihai Tudorache.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă