4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocial„Șacalii“ licitațiilor au adus Cazinoul Constanța în stadiu de ruină

„Șacalii“ licitațiilor au adus Cazinoul Constanța în stadiu de ruină

Cazinoul din Constanța este o ruină de peste un deceniu. În ultimii ani, a devenit un “magnet” pentru specialiști din România și chiar din străinătate, care vin să-și dea cu părerea despre soarta sa. Discuții sterile, deoarece problema cazinoului este una singură: legea achizițiilor publice. Bani pentru reabilitare există de mai mulți ani, dar licitația este blocată după ce mai multe firme au contestat procedura. S-a ajuns în instanță, de mai multe ori, iar termenele de soluționare sunt lungi.

Ca o curiozitate, două dintre firmele care se contestă una pe alta sunt conduse de aceeași familie: tatăl e administrator la una, fiul la cealaltă. Tot ca o curiozitate, una dintre firme primește sute de mii de lei pentru lucrări în comuna Cumpăna, realizate de primăria condusă de o primăriță pesedistă de 18 ani.

 

„Să încercăm să creăm niște mecanisme de finanțare“

 Cea mai recentă întâlnire despre Cazinoul din Constanța a avut loc în weekend. Experți din Europa Nostra, cea mai importantă rețea europeană de patrimoniu european și Institutul Băncii Europene de Investiții, au sosit în România pentru o misiune de patru zile în legătură cu Cazinoul din Constanța, listat ca fiind unul dintre cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2018, la nominalizarea Asociației Arche.

„După includerea Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, misiunea este cea de-a doua etapă dintr-un program complex, ce are drept scop reactivarea monumentului de la Marea Neagră”, au spus organizatorii.

Ce înseamnă însă „reactivare”, în condițiile în care clădirea este închisă? În mod evident, orice reactivare trebuie să fie precedată de reabilitare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA. Suma este pusă la dispoziție de Compania Națională de Investiții. În ciuda acestui fapt, cei care au participat la dezbaterea de zilele trecute vor să caute alte mecanisme de finanțare.

„Să încercăm să creăm niște mecanisme de finanțare care poate că, chiar și în perioada în care marele proiect cu finanțare publică e în fază de incubație, să poată să producă deja rezultate, niște mici alte proiecte care atunci pot schimba cred și contextul și modul de abordare a monumentului.”, au spus reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului.

Reprezentanții Primăriei, total dezinteresați

Specialiștii au identificat însă alte probleme pentru care Cazinoul este în paragină. Una dintre ele: „lipsa de comunicare”.

„Lipsa de comunicare este printre cauzele situaţiei în care se găsesc monumentele noastre. (…) Zilele acestea se desfăşoară şi misiunea tehnică a Europa Nostra, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, la Constanţa, pentru evaluarea stării în care se găseşte cazinoul şi identificarea surselor, problemelor şi încercarea de a crea premisele pentru rezolvarea lor”, a declarat directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlic. Reprezentanții INP au vorbit și despre o „responsabilitate partajată”, firească în contextul domeniului patrimonial cultural. Aici este inclus parteneriatul public-privat (PPP), care nu funcționează în acest domeniu. În cazul Cazinoului, ar fi destul de greu să fie strânsă suma de bani necesară prin PPP, mai ales că banii au fost deja alocați de statul român. Concluzia INP: să se creeze un nou grup de inițiativă, „care să poată porni proiectul pe noi coordonate, încât și relevanța lui finală să existe”.

Încă nu s-au hotărât cum se va numi grupul, dacă i se va spune task force sau grup de stake-holderi sau altfel, dar nici între cine să fie partajată responsabilitatea. La întâlnire nu a participat niciun reprezentant al Primăriei Constanța, ceea ce a făcut ca discuțiile să fie și mai lipsite de miză. Cu toate acestea, Asociația Arche, care a organizat evenimentul, și partenerii săi, susțin o platitudine: „restaurarea și deschiderea Cazinoului din Constanța către public îi vor asigura în continuare rolul de important reper cultural și pilon al identității locale, precum și supraviețuirea în viitor.”

Campanie a unui europarlamentar

Tot în weekend, un europarlamentar a ales să se folosească de Cazinoul din Constanța pentru a-și lansa un proiect, 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural. Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din PE, a atenționat că monumentul riscă să se prăbuşească în Marea Neagră.

„Argumentul principal Art Nouveau e mai jos un pic, pe faleză, şi marele avantaj, deocamdată, al său este că înăuntru cresc porumbei şi pescăruşi, ceea ce e un lucru minunat, şi nişte copaci. Şi, posibil, dacă noi nu ne trezim la timp, el să se mute în mare, el cazinoul”, a afirmat europarlamentarul. Specialiștii consultați de „România liberă“ spun, însă, că nu există niciun risc imediat ca imobilul să se prăbușească, fundația fiind foarte solidă. Mircea Diaconu a declarat că nu poate să îi spună clădirii „Cazino”, pur și simplu, pentru că nu o poate tutui, așa că îl numește „dânsul”.

„Prima dată când m-am îngrozit cu adevărat, de tot, de tot, a fost cred acum un an, doi, când am cerut toate informaţiile pe tema asta şi am înţeles că el este în proceduri de licitaţie spre a fi renovat, etc. E text oficial ce spun acum, care venea de la Ministerul Dezvoltării, Compania Naţională de Investiţii. Şi că, după ce va fi renovat, va fi oferit autorităţilor locale spre a-i găsi destinaţia. Şi în clipa asta mi-a sărit capacul până în cer. Nu poţi renova nicio toaletă fără să-i ştii destinaţia, nimic, niciun closet, niciun coteţ. Trebuie să ştii când renovezi, trebuie să ştii la ce foloseşte lucrul ăla. Decizia este anterioară. Deci sunt nişte amatori, poate, sus acolo, nişte… Sau le pasă prea puţin, sau nu au niciun chef, habar nu am”, a spus Mircea Diaconu.

 

Un senator PSD, supărat pe un ministru PSD

Problema principală a Cazinoului a fost înțeleasă de senatorul PSD de Constanța Ștefan Mihu, care a adresat, în ședința Senatului, o întrebare ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu și Manuelei Irina Pătrășcoiu, președintele Companiei Naționale de Investiții.

„Construcția este lăsată, cu deplină indiferență, într-o veritabilă paragină, de ani buni, fără ca vreuna dintre autoritățile competente să se autosesizeze. Compania Națională de Investiții, instituție națională, căreia îi revin, prin lege, responsabilitățile legate de refacerea monumentelor istorice, nu mișcă un deget, mimând organizarea de licitații – care, ce să vezi, sunt, pe rând, constestate – în vreme ce starea Cazinoului este de la o zi la alta tot mai precară!”, spune senatorul. Acesta i-a întrebat pe cei doi ce măsuri urgente își propun MDRAP și CNI pentru a salva de la distrugere Cazinoul din Constanța ?”

Nici anul acesta nu se va face nimic

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că până pe 1 decembrie, Cazinoul va fi îmbrăcat pentru protecție cu o pânză pe care se va regăsi fațada inițială ilustrată. „Primăria municipiului Constanța își asumă că până în data de 14 noiembrie, clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului, cât și despre destinația socio-culturală a acestuia” a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău. Pe 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Dobrogei.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă