13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialSalvaţi Copiii: Aproape 13.000 de minori au părinţii plecaţi la muncă în...

Salvaţi Copiii: Aproape 13.000 de minori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Datele colectate de direcţiile de asistenţă socială indică faptul că, dintre cei 12.896 de copii din regiunea Sud Muntenia rămaşi în ţară ca urmare a migraţiei economice a părinţilor, cei mai mulţi sunt înregistraţi în judeţul Prahova (4.897), urmat de Dâmboviţa (2.727), Argeş (2.594), Teleorman (1.120), Ialomiţa (773), Giurgiu (654) şi Călăraşi (131).

Există însă şi alte date, colectate de la inspectoratele şcolare, din care rezultă că la nivelul regiunii Sud Muntenia sunt 22.000 de copii cu părinţi plecaţi din ţară. Datele îi includ însă doar pe minorii care urmează o formă de învăţământ şcolar sau preşcolar, nu şi pe cei cu vârste foarte mici sau care au abandonat studiile.

“Fenomenul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a luat amploare în România în ultimii ani, ceea ce face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. (…) Consecinţele acestui fenomen sunt extrem de complexe, având implicaţii asupra copiilor, asupra părinţilor, dar şi asupra comunităţii”, a spus preşedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii” – Filiala Argeş, Dumitra Sima, în deschiderea dezbaterii, la care au luat parte reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare judeţene, ai direcţiilor generale de asistenţă socială şi a altor instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Olt, Vâlcea şi Giurgiu.

La rândul său, secretarul judeţului Argeş, Ionel Voica, a atras atenţia asupra dificultăţilor apărute în procesul de înregistrare a copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate.

“Pe de o parte, părinţii plecaţi la muncă în străinătate nu-şi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege de a anunţa autorităţile din localităţile de domiciliu în grija cui lasă copiii. Pe de altă parte, o problemă întâmpinată de autorităţile este identificarea situaţiilor de risc”, a spus Voica.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, Iuliana Matei, a subliniat faptul că, în ultimii ani, a fost nevoie de o actualizare a legislaţiei, pentru a putea fi acoperit acest fenomen social.

“Este vorba de un fenomen (…), lucru confirmat şi de evoluţia cadrului legislativ. Faptul că au apărut atât de multe cazuri de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a necesitat modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Şi astfel s-a prevăzut un capitol distinct dedicat protecţiei copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, a spus Iuliana Matei.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă