8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialȘapte turiști sunt blocați pe munte într-o zonă interzisă. Intervin jandarmii montani

Șapte turiști sunt blocați pe munte într-o zonă interzisă. Intervin jandarmii montani

Nici jandarmii nu pot înainta deoarece este pericol de avalanşă.

Potrivit Jandarmeriei Prahova, primul apel a fost primit pentru salvarea unei persoane din Bucureşti care a rămas blocată pe un traseu neschiabil, între Cota 2000-Cota 1500, în zona Canionului Peleşului din Munţii Bucegi.

Ulterior, pe acelaşi traseu au rămas blocaţi alţi doi schiori.

”Primul a rămas blocat cu schiurile pe o stâncă. Ceilalţi doi sunt un pic mai jos, dar au rămas şi ei blocaţi. Nu aveau ce căuta pe acolo. Nu este traseu pentru schiori. Au rămas blocaţi din cauza zăpezii mari, a ceţii şi a terenului stâncos”, a declarat şeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman.

Între timp, numărul turiştilor blocaţi a ajuns la şapte, după ce alţi patru schiori s-au aventurat pe traseul neschiabil.

”Patru jandarmi montani din Sinaia coboară cu tehnici specifice de alpinism şase turişti blocaţi pe Valea Peleşului, care au rămas blocaţi pe munte.Turiştii teribilişti au dorit să coboare prin pădure, pe schiuri, de la cota 1.400, iar în momentul în care nu au mai putut înainta au apelat 112”, a afirmat Liviu Coman.

Potrivit acestuia, la acţiunea de salvare participă şase jandarmi. Patru au plecat din Sinaia, însă nu au mai putut înainta din cauza zăpezii care măsoară un metru şi jumătate, fiind şi pericol de avalanşă. Aceştia au ajuns până la aproximativ 250 -300 de metri de locul semnalat şi ţin legătura cu schiorii blocaţi.

Alţi doi jandarmi coboară de la Cota 2.000, însă vizibilitatea este sub 5 metri.

Meteorologii au anunţat că duminică riscul producerii avalanşelor în Munţii Bucegi este însemnat, fiind de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, întrucât zăpada proaspăt depusă nu are aderenţă la straturile mai vechi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă