13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSe încarcă schema bugetarilor cu funcții mari. Încă un secretar de stat...

Se încarcă schema bugetarilor cu funcții mari. Încă un secretar de stat la Educație

Pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării apărea încă, ieri, o organigramă având la vârf un ministru (Monica Anisie) și cinci secretari de stat. Toate cele cinci posturi de secretari de stat sunt ocupate, chiar dacă doi dintre cei cinci secretari de stat se află în concediu de odihnă, chiar în această perioadă dură în care încep anul școlar și anul universitar.

Dar deși cei doi demnitari puteau fi rechemați din concediu, pentru a ajuta echipa MEC, premierul Orban a găsit o altă variantă – aceea de a crea două noi posturi de conducere, încărcând organigrama și așa complicată a Ministerului Educației.

Astfel, conform unei Hotărâri de Guvern publicată în Monitorul Oficial la data de 14 septembrie, în MEC vor lucra, de acum înainte, șase secretari de stat (nu cinci, ca până acum) precum și un subsecretar de stat (post nou creat). Toți acești șase înalți funcționari pot fi numiți sau eliberați din funcții prin decizii ale premierului – menționează HG 765 / 2020.

HG 765, care modifică HG 24 / 2020 (destul de recentă și aceea) este semnată de premierul Ludovic Orban și contrasemnată de ministrul Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie.

Amintim că suplimentare schemei de conducere a MEC s-a decis exact în momentul în care ministrul Monica Anisie anunța public faptul că doi dintre secretarii ei de stat și-au luat concediu de odihnă. Motivul precizat de ministrul Anisie pentru aceste concedii atipice a fost acela că ambii demnitari în cauză, Luminița Barcari, secretar de stat pentru Învățământul Preuniversitar, și Dragoș Rădulescu, secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul și Proiecte Europene, doresc să se ocupe de campania electorală și – cu alte cuvinte – nu mai au timp să lucreze la MEC, în această perioadă.

Chiar premierul Ludovic Orban a confirmat, în fața jurnaliștilor, că el personal le-a aprobat plecarea în concediu de odihnă a acestor doi secretari de stat.

 

„Atât eu cât și colegii mei din cadrul Ministerului Educației am făcut toate eforturile. Suntem o echipă care lucrează pentru începerea anului scolar. Consider că toate activitațile au fost realizate pentru deschiderea cursurilor în spațiul școlii”

Monica Anisie,

Ministrul Educației și Cercetării

„Ce-ați fi preferat? Să nu-și ia concediu, pentru că au intrat? Le-am dat concediu. Ministerul Educației nu stă într-un secretar de stat. Sunt două doamne, dar cazul uneia nu e legat de campanie electorală strict. Ministerul funcționează la deplină capacitate, are un întreg aparat de lucru și toate funcțiile necesare a fi exercitate pentru deschiderea școlii au fost exercitate”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

De ce a fost nevoie să fie mărită schema Ministerului Educației și Cercetării?

Niciun oficial nu a prezentat motivele acestei modificări de organigramă, dar se știe că doi dintre vechii secretari de stat și-au luat concediu de odihnă exact în această perioadă dificilă pentru sectorul Educației.

Cine sunt noii demnitari numiți în conducerea MEC?

Despre Jean Badea nu au apărut informații în spațiul public dar despre Mihaela Popa se afirmă că a fost senator PNL de Iași și că s-ar afla în conflict cu Costel Alexe – actualul ministru al Mediului.

 

 

Luminița Barcari este secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, și candidează la președinția Consiliului Județean Ialomița din partea PNL. La rândul lui, Dragoș Rădulescu este secretar de stat în MEC pentru Relația cu Parlamentul și este candidat din partea PMP la Primăria municipiului Ploiești.

Cele două funcții nou create la MEC au fost, pe de altă parte, deja atribuite, tot prin decizii ale premierului Orban. Astfel, începând cu data de 17 septembrie 2020, cel de-al șaselea post de secretar de stat la MEC va fi ocupat de Mihaela Popa, iar postul de subsecretar de stat va fi ocupat de Jean Badea. Pe aceste două decizii ale premierului, semnătura ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, nu apare în niciun fel.

Nici HG 765 / 2020, care suplimentează organigrama Ministerului Educației și Cercetării, nici cele două decizii de numire semnate joi de șeful Guvernului nu precizează cu ce se vor ocupa, la Ministerul Educației, cei doi demnitari numiți la data de 17 septembrie.

Despre Jean Badea nu au apărut informații în spațiul public dar despre Mihaela Popa se afirmă că a fost senator PNL de Iași și că s-ar afla în conflict cu Costel Alexe – actualul ministru al Mediului. Numirea Mihaelei Popa ca secretar de stat, în ciuda opoziției ministrului Alexe, ar fi un nou sâmbure de conflict în interiorul aparatului guvernamental dirijat de premierul Ludovic Orban.

Amintim că, la finalul anului 2019, imediat după ce fusese numită ministru al Educației, Monica Anisie promitea că dintre cei șapte secretari de stat de la acel moment vor rămâne doar patru.

“Vom gândi o nouă organigramă pe care o vom aproba prin Hotărâre de Guvern. Nu ne-am gândit la câte posturi de secretari de stat vor rămâne. Vor rămâne mult mai puţine. Din cele şapte vor rămâne probabil patru. Avem cinci posturi de secretari de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi un subsecretar de stat şi doi secretari de stat la Cercetare. Deci şapte şi un subsecretar de stat. Probabil nu vor mai rămâne decât patru secretari de stat”, spunea la acel moment ministrul Anisie.

Dar iată că, acum, în septembrie 2020, avem șase secretari de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă