6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialSe mărește diurna militarilor trimiși la război

Se mărește diurna militarilor trimiși la război

La propunerea ministrului Apărării, Executivul a aprobat majorarea diurnelor pentru militarii și civilii trimiși de statul român în misiuni internaționale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Cabinetul Orban “a adoptat în ședința de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabilește creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de premierul României, Ludovic Orban, și de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul mandatului”.

Trebuie menționat că, spre deosebire de alți miniștri ai Apărării, actualul ministru, Nicolae Ciucă, este general în rezervă, a deținut funcția de șef al Statului Major al Apărării (cea mai înaltă funcție militară din România) și a participat, ca ofițer activ, la misiuni în teatrele de război internaționale.

Decizia Cabinetului Orban de a mări diurnele “va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, precizează MApN.

De majorarea diurnelor pe timpul misiunilor în zone de risc vor beneficia toți militarii români, indiferent de instituția din care provin (MApN, MAI, SRI, SIE, STS sau SPP) precum și polițiștii și angajații Administrației Penitenciarelor.

“Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, menționează Nota de fundamentare care a stat la baza noii Hotărâri de Guvern.

Potrivit acestei HG, personalul trimis de statul român la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace, va beneficia de diurnă în valută în următoarele cuantumuri: ofițerii – 140 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană; alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Pe de altă parte, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la articolul 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), va beneficia de diurnă în valută în următoarele cuantumuri: ofițerii – 70 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană, alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mici și aveau o serie de anomalii.  “Astfel, în Afganistan, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

 

“De ce continuăm să facem discriminări?”

Adoptarea Hotărârii de Guvern privind majorarea diurnelor “a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând”, subliniază MApN.

Noua decizie a Guvernului vine, desigur, în avantajul militarilor trimiși în zone de război, dar a generat și comentarii critice. Unul dintre acestea, postat pe un grup de discuții al angajaților și foștilor angajați din Armată și din Ministerul de Interne, este următorul: “În toate armatele lumii diurnele sunt egale de la soldat la general. De ce continuăm să facem discriminări între corpurile de cadre? De ce nu putem să fim, toți, camarazi?”

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă