12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialSenat: Moment de reculegere pentru victimele Mineriadei din 13 - 15 iunie...

Senat: Moment de reculegere pentru victimele Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990

“Să începem şedinţa de astăzi printr-un moment solemn, un moment de reculegere pentru victimele Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. Nu avem voie să uităm. Nu putem să uităm”, a propus senatorul USR Florina Presadă.

 

28 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

În 13 iunie, se împlinesc 28 de ani de la Mineriadă, termenul cu care au fost denumite violenţele din România postdecembristă. În timp ce ţara îşi aminteşte de acele momente violente, victimele îşi aşteaptă dreptatea în instanţă, dosarul fiind încă în cameră preliminară.

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de-a treia acţiune de acest gen care a avut loc în România de după Revoluţia din 1989. Cea din luna iunie a avut loc în zilele de 13, 14 şi 15, în Bucureşti, când forţele de ordine au intervenit, susţinute de mineri, împotriva celor care protestau în Piaţa Universităţii.

Şi în prezent, judecătorii încearcă să soluţioneze această cauză. Dosarul este în cameră preliminară, magistraţii abia fiind în momentul când trebuie stabilească dacă instanţa a fost sesizată în mod legal.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu fiind judecate.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă