12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialSindicaliști: În acest moment, oricine poate intra în școli

Sindicaliști: În acest moment, oricine poate intra în școli

Acestea, în contextul în care un bărbat a recurs joi la ameninţări cu moartea la adresa copiilor unei directoare de şcoală, potrivit unui comunicat transmis vineri de FSLI.

“Încă un caz de agresiune a lovit în sistemul de educaţie din România! De această dată este vorba despre incidentul petrecut ieri (joi, n.r.) la Şcoala din Todireşti, judeţul Iaşi, unde un bărbat a recurs la ameninţări cu moartea la adresa copiilor directoarei unităţii de învăţământ şi că va distruge maşinile profesorilor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, cere Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Guvernului României şi Parlamentului aplicarea de urgenţă a măsurilor necesare pentru combaterea acestui fenomen al violenţei care are loc în incinta spaţiilor de învăţământ”, se menţionează în comunicatul FSLI.

Prima solicitare a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ este asigurarea de servicii de pază şi protecţie în unităţile de învăţământ.

“Pază şi protecţie în unităţile de învăţământ: siguranţa în unităţile de învăţământ este instituită, încă din luna martie 2007, prin Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, în responsabilitatea autorităţilor administraţiei locale, a inspectoratelor şcolare, inspectoratelor de poliţie, inspectoratelor de jandarmerie şi a unităţilor de învăţământ. Însă, nerespectarea sistematică a acestei legi este cea care duce la situaţii în care viaţa elevilor şi a angajaţilor din educaţie este pusă în pericol. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unităţi de învăţământ, fără să fie legitimat, este o mare problemă care trebuie rezolvată urgent. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate şcolile din România să beneficieze de pază şi protecţie. Altfel, elevii, dar şi angajaţii din şcoli, rămân vulnerabili la orice formă de violenţă”, consideră sindicaliştii din învăţământ.

A doua propunere a FSLI este adoptarea rapidă a legii de protecţie a cadrelor didactice.

“Legea de protecţie a cadrelor didactice: la propunerea federaţiei noastre, în urmă cu patru ani a fost depusă o iniţiativă legislativă privind protecţia cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiei specifice funcţiei. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi mai are nevoie doar de votul senatorilor. Legea trebuie pusă pe ordinea de zi a Senatului în regim de urgenţă, reprezentând o necesitate pentru sistemul de învăţământ, iar adoptarea ei – o prioritate. După promulgare, legea va oferi protecţie cadrelor didactice în situaţii precum cea petrecută recent la Şcoala din Todireşti. Educaţia nu se poate face într-un spaţiu al terorii, al violenţei şi al fărădelegilor!”, atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În al treilea rând, sindicaliştii din învăţământ cer aplicarea legii privind combaterea bullying-ului.

“Punerea în aplicare de urgenţă a modificărilor din Legea educaţiei naţionale privind combaterea bullying – ului. Normele de aplicare a legii se află acum în dezbatere publică, iar din momentul intrării lor în vigoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării are obligaţia să dispună toate acele măsuri prin care se face prevenţie, dar se şi intervine cu un plan concret de acţiune şi sancţiuni în cazurile de agresiuni de orice tip. Toate aceste modificări în legislaţie vor ajuta elevii, profesorii şi părinţii în lupta cu violenţa din şcoli”, se menţionează în comunicatul FSLI.

În final, sindicaliştii din învăţământ solicită implementarea măsurilor de stabilire a incompatibilităţilor de ordin medical cu funcţia didactică.

“Urgentarea procedurii privind stabilirea incompatibilităţilor de ordin medical cu funcţia didactică, în vederea prevenirii comportamentelor deviante a celor care au ca menire principală educarea copiilor şi tinerilor. Vom evita astfel cazurile în care cadrele didactice au un comportament nepotrivit faţă de elevi sau părinţi. De asemenea, se impune elaborarea Nomenclatorului bolilor profesionale pentru personalul din învăţământ”, se menţionează în comunicatul FSLI.

Cele mai citite

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă