15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialSindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste şi grevă generală

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste şi grevă generală

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de salarii, de reducerea de posturi din mai multe şcoli şi de comasarea claselor, acuzând discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că, dacă în maximum două săptămâni nu vor începe negocierile, se va trece la proteste şi chiar şi grevă generală.

Sindicaliştii spun că au dat un ultimatum Guvernului prin care au cerut rezolvarea unor probleme cu care se confruntă angajaţii din educaţie, respectiv reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile, discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. FSLI avertizează că, dacă în maximum două săptămâni nu vor începe negocierile, sindicaliştii vor trece la acţiuni de protest şi chiar grevă generală.

“Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greşit. Sunt posturi unice care sunt desfiinţate. La această oră avem şcoli în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele şi ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a  fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a declarat, joi, preşedintele FSLI Simion Hancescu.

Sindicaliştii afirmă că, deşi s-a promis că nu vor fi scăderi salariale, personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă pierd bani din salariu din cauza Codului fiscal, pentru că toate contribuţiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceştia au venituri mai mici. Ei spun că sunt şcoli şi grădiniţe aflate în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ, pentru că nu sunt contabili sau secretare.

“Avem deja probleme în şcoli şi în grădiniţe cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Şcolile sunt aproape în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie să fie foarte clar pentru ministrul Educaţiei: nu putem funcţiona în aceste condiţii şi uităm ce este cel mai important: interesul elevului”, susţine Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă