17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialSindicatele, gata de proteste

Sindicatele, gata de proteste

Au fost și sunt  reacții destul de dure ale cadrelor didactice la adresa Guvernului, atrage atenția președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr, vicepreședinte al Confederației Naționale Sindicale “Cartel ALFA”.

RL: În primul rând, cum ați primit dumneavoastră, organizațiile sindicale, vestea că Executivul dorește înghețarea salariilor din  sistemul bugetar?

Anton Hadăr: Am primit cu multă tristețe această veste și cred că avem tot dreptul să fim mâhniți și nemulțumiți întrucât este pentru a doua oară când nouă, celor din Educație, ni se translatează aplicarea Legii salarizării, de fapt finalizarea acesteia, pentru o dată pe care acum nici măcar nu o mai știm. Anul trecut, la 1 septembrie știam că se aștepta cu greu ca această translatare să aibă loc pentru anul acesta. Din păcate, s-a considerat că fiind pandemie, nu se poate aplica nici anul acesta. Ori pentru noi, atitudinea Guvernului reprezintă o reală problemă. De ce? Pentru că la început, când domnul Câțu a spus că Educația nu reprezintă prioritate, am crezut că a fost o interpretare eronată a noastră și că mesajul din media s-a înțeles altfel de către cei care l-au ascultat. Acum ne dăm seama că era pregătită din timp această situație, dinainte de alegeri, doar că înainte de alegeri ni se spunea că nu sunt probeme și că legile se vor aplica. Inclusiv Legea salarizării! Iată că nu s-a aplicat Legea salarizării. Nici măcar personalul didactic din învățământ  care era cel mai îndreptățit să beneficieze pentru faptul că anul trecut a fost translatată această aplicare a legii, un an mai târziu. Din păcate, nici acum nu s-a ajuns la această aplicare și normal că au fost și sunt  reacții destul de dure la adresa Guvernului. Să vedem ce-i de făcut. Avem posibilitatea să ne întâlnim zilele acestea și să hotărâm cum vom trata și noi această situație.

Se poate pune problema unor forme de protest ale cadrelor didactice în perioada următoare? Probabil grevă sau alte forme de protest în situația în care Guvernul va insista pentru această măsură?!

Fiind stare de alertă în țară, nu se poate ajunge până la grevă, dar în opinia mea vor fi propuse ca acțiuni în primul rând pichetările la nivelurile locale și la nivel național. Sunt convins că alături de Cartel Alfa vom găsi forme destul de interesante și de susținute de protest. Veți vedea acest lucru în perioada care vine. Vor fi nenumărate asemenea acțiuni în toate județele țării și noi, cei din Educație, din învățământul superior vom fi aproape de acțiunile Cartel Alfa, întrucât Federația Alma Mater este afiliată la Cartel Alfa, iar eu sunt vicepreședinte al Cartel Alfa de câteva luni. Deci mergem în primul rând, pe acțiuni ale Cartel Alfa, dar și pe acțiuni ale noastre, ale celor din universități. Evident că nu pot să omit nici faptul că vor fi probabil acțiuni și ale colegilor din învățământul preuniversitar cu care mă voi întâlni mâine (n.r.- 7 ianuarie 2021) alături de care voi vedea ce putem face pentru a arăta nemulțumirea noastră. Dar forme de protest de anvergură nu vor fi pentru că nu ne permite legea. Nu se pune problema să nu continuăm activitatea de predare. Și așa învățământul la distanță este de slabă calitate, deseori ineficient. Nu mai vorbim de faptul că în preuniversitar, dar și în unele locuri din învățământul superior nu se poate spune că toți elevii, respectiv studenții beneficiază de accesul la educație, având în vedere faptul că ajunge foarte greu informația la ei sau la unii dintre ei chiar  nu ajunge deloc, neavând echipamentele necesare captării informațiilor care vin din școli, respectiv din universități.

Se poate pune problema unei forme de protest cum este cea a refuzului de a se încheia situația primului semestru?

Acest lucru nu cred că va fi ușor de făcut, pentru că vom încheia în scurt timp un semestru destul de greu. Și așa, elevii au reale probleme în ceea ce privește activitatea școlară și cea universitară și în special cea preuniversitartă și nu cred că ar fi o soluție pentru noi. Nu ei sunt vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat și practic i-am pedepsi mai degrabă pe ei și pe părinți decât pe cei care cu adevărat au luat decizii nemulțumitoare. Efortul pe care ar fi trebuit să-l facă statul român pentru a asigura plata ultimelor două tranșe din Legea salarizării – ceea ce înseamnă în medie, aproximativ 500 de lei brut, în mână aproape 290 de lei sumă netă –  ar fi fost de un miliard 800 de lei pe parcursul întregului an. Nu cred că n-ar fi putut fi găsiți acești bani, mai ales că domnul Câțu ne anunțase înainte de alegerile locale că stăm bine, că acumulările la buget sunt bune, iar, dacă mai luăm în seamă și faptul că  Educației i s-au acordat anul trecut puțin sub cele 3% din PIB, deși Lega educației prevede că trebuie să se acorde 6% din PIB, ne dăm seama că Educația chiar că este tratată departe de zona așteptărilor noastre și de importanța pe care o are acest sector în viața țării și în viața oricărei țări.

Se pune problema – așa cum anunța fostul Guvern –  ca în 2022 profesorii să ajungă  la nivelul de salariu promis? Cu aceste amânări se mai poate spune că acordarea acestor majorări – la doi ani întârziere – este același lucru cu acordarea lor acum sau anul trecut având în vedere creșterea ratei inflației în fiecare an?

Nu mai vorbesc de faptul că pe lângă inflație care să zicem că a fost ținută sub control, poate va fi și anul acesta ținută sub control, problemele de creșteri de prețuri ne frământă cel mai mult. Și ne doare cel mai mult faptul că sunt colegi de-ai noștri la început de drum care au salarii foarte mici. Aș aminti aici de asistenții universitari sau de profesorii debutanți din învățământul preuniversitar care au salarii sub 2500 – între 2000 și 2500 de lei în valoare netă. Ori atractivitatea meseriei noastre, fie că vorbim de învățământul preuniversitar sau cel universitar va fi din nou diminuată și asta se întâmplă într-un  moment în care în ultimii ani au început să mai vină și cei mai buni absolvenți ai universităților foarte bune din România către Educație. Au luat în seamă faptul că salariile din Educație erau anunțate ca fiind pe o traiectorie crescătoare. Din păcate, anul acesta și anul trecut și probabil și anul viitor – zic eu, pentru că nu se știe clar ce se va întâmpla – nu se prevede o creștere a salariilor. De fapt, este o finalizare a Legii salarizării bugetarilor, care bugetari – sunt unii de lux și unii păcăliți, aș zice. De ce spun aceasta? Pentru că toate funcțiile de conducere de la nivel politic și din ministere au fost deja plătite de la începutul aplicării acestei legi, de acum vreo doi-trei ani. Au fost plătite la maximum din grilă. Deci, practic, lor, Legea salarizării li s-a aplicat imediat, pe când noi am stat an după an să ni se mai dea o tranșă de creștere care așa cum v-am spus nu reprezintă în valoare netă decât sume foarte mici. Dacă două tranșe fac 290 de lei, vă dați seama despre ce creșteri putem vorbi! La aceste nemulțumiri se mai adaugă și faptul că pentru noi toate sporurile – acelea care mai sunt, puține, în învățământul superior chiar foarte puține –  sunt calculate la salariile de acum vreo doi-trei ani. Iarăși un lucru ilegal.

Din 2016, este adevărat!

Ceea ce nu e normal. Să ai o lege și să nu o aplici. Nu vorbim de salarii foarte mari, așa cum v-am spus. Maximum are un profesor universitar în jur de 7.500 de lei.  Dar în acest caz, mă refer la unul aflat în prag de pensie, în jur de 65 de ani. Dar de aici și până la a trata Educația cu atâta dezinteres, pentru noi reprezintă într-adevăr o reală problemă și ne îngrijorează faptul că nu s-a găsit nici anul trecut, nici anul acesta o posibilitate de a-i da Educației ceea ce merită de atâta vreme. Este foarte posibil ca legea să nici nu mai fie finalizată având în vedere faptul că sunt multe lucruri care ar trebui îndreptate acolo. Evident, necesită bani. Nu noi am produs această situație de blocare an după an. Că nici Guvernul PSD nu a făcut decât să blocheze și el acum doi ani sporurile la nivelul anilor trecuți, ceea ce este un lucru incorect. Nu poți să dai un spor cum ar fi cel de condiții dăunătoare, pentru că acesta este extrem de important pentru cei care lucrează în laboratoare în care funcționează instalații periculoase, lucrează cu fel de fel de noxe, cu radiații de tot tipul, cu viruși, cu bacterii, în zone metalurgice ș.a.m.d. Mă refer la colegii din inginerie. Nu poți să-i lași de ani de zile cu sporul acesta dat, raportat la salarile de acum doi-trei ani. Ba în cele mai multe locuri din România acest spor nu e dat din cauză că nu s-a finalizat regulamentul de sporuri la nivel național. Și chiar dacă ar fi fost finalizat, nu s-ar fi putut realiza pentru că de fiecare dată, de la an la an s-a spus că sporurirle rămân așa cum sunt. Ori degeaba faci regulamentul dacă nu ți se permite să dai sporul. Și avem cazuri nenumărate. Sunt colegi care lucrează în domeniul chimiei, fizicii și care ar putea beneficia oricând de acest spor meritat de altfel. Da, sunt probleme în acest moment și nu știm cum le putem rezolva pentru că se adună lucrurile, iar rezolvarea lor necesită finanțare. Vom avea discuții în zilele care urmează și cu ministrul Educației, cu domnul Sorin Câmpeanu. Să vedem ce putem rezolva pe termen scurt, ca să mai reducem tensiunea care vine din țară pentru că sunt foarte mulți colegi care sunt sigur că sunt nemulțumiți – am semnalele lor –  și care evident, că ar fi dispuși să protesteze în situația în care nu se vede nicio reacție de interes față de Educație a guvernanților.

Până unde s-ar putea ajunge dacă Guvernul nu va accepta sub nicio formă negocierea acestor măsuri cu partenerii de dialog  social?

Noi suntem deschiși oricăror negocieri. Opinia mea este că vom negocia, dar cum Ministerul Educației, ca și cel al Muncii sunt  dependente de Ministerul Finanțelor, evident că ne vom îndrepta atenția și asupra acestuia și vom protesta în multe locuri din țară, în multe locuri din Capitală și în multe locuri la nivel național. Ne rămâne ca formă de manifestare a nemulțumirii protestul. Protestele care se pot realiza: fel de fel de pichetări, fel de fel de acțiuni pe care le vom realiza. N-am cum să vă deconspir ceea ce este creat,  pentru că trebuie votat. S-a creat aici, domnule Mușoiu, s-a discutat o listă de acțiuni, dar nu le-am votat, nu le-am trecut prin filtrul întregii federații și trebuie să mai așteptați puțin. De fapt, eu v-am spus că cele mai multe vor merge pe linia Cartelului Alfa unde se pregătesc acțiuni foarte interesante.

Putem vorbi și de acțiuni în instanță, cum este cazul în preuniversitar?!

Da. Ne-am gândit la acest lucru. Sunt foarte mulți colegi care au spus că vor studia posiblitatea acționării în instanță pentru faptul că legea nu se aplică. Noi am mai făcut acest lucru în urmă cu zece ani, prin 2010. Știți bine că am câștigat toate procesele și că banii care ar fi trebuit să ne fie acordați s-au obținut pe calea justiției. Nu ne face plăcere să facem acest lucru pentru că asta însemnă timp și bani din partea noastră, înseamnă consum de energie, dar, dacă acolo s-a ajuns, înseamnă că singura cale rămâne totuși instanța. Vom studia și acest aspect. Este în calcul și această prosibilitate de rezolvare a situației.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă